Balansekunstner – et liv i balanse

Björg har mer på hjertet når det gjelder tidsbruk og planlegging av dagene,
slik at de får gullkanter på!

 – Livet raser så fort av gårde, og jeg ser at jeg får høyere livskvalitet når jeg klarer å planlegge godt. Kontroll og forberedelser gir meg rett og slett en følelse av indre ro. Jeg tenker at stress er et valg og jeg ønsker å velge det bort, selv om det slettes ikke er alltid jeg får det til.

Björg ler mens hun viser oss sin egen fulltegnede Min Tid, og forteller om dager hvor hun blir løpende etter – både tiden og tilstedeværelsen.

– Men jeg tenker at det er slik det er å være menneske, og at vi hele tiden kan øve oss på å bli enda bedre versjon av oss selv. Jeg er tidsoptimist og øver meg på å legge inn litt mer tid mellom avtalene. Nå får jeg et helt nytt år i gave, og en fantastisk mulighet til å ha mer fokus på dette, konstaterer hun fornøyd.


I agendaen oppfordrer hun oss til en bevisstgjøring rundt hva som gir oss glede, og hva er det i livene våre som vi egentlig ønsker mindre av.

Husk at de fleste av oss er i endring gjennom hele livet, slik at det som ga deg glede og energi for 10 år siden – ikke nødvendigvis er det du trenger i livet ditt nå. Vi alle bærer med oss mønster fra barndom og ungdom, så jeg ønsker at vi alle starter det nye året med å virkelig tenke gjennom hva som gir oss mest glede i dag. Når du vet svaret, sørg for å få mer av dette inn i kalenderen din. Og så kan du kanskje gi slipp på noe av det som ikke lenger er så viktig i livet ditt.

Björg mener at det samme gjelder med menneskene vi omgås.
Begynn gjerne det nye året med å tenke gjennom hvem som gir deg energi, og hvem er dine energityver. Det er ikke alltid du kan velge bort disse, men en bevisstgjøring gjør det enklere for deg å vite hvorfor noen menneskemøter gjør deg så sliten og energiløs.

Livets reise

Vi har fått utdelt en båt ved livets reise, og den skal føre oss trygt over livets hav.
Båten er ikke så veldig stor, og det er bare plass til noen få mennesker oppe i den.
Husk at de som er i den tar plassen fra andre,
så bare vær helt sikker på at du har valgt riktig reisefølge,

som også er gode å ha når uværet kommer.
Og jo mere kjærlighetsballast du har i båten, jo stødigere vil kursen være – og lettere vil du seile gjennom livets plutselige stormer”.

Og så er hun opptatt av at tanker må omsettes til ord, og til handlinger – for slik skaper vi livet vårt. Hver dag! Og oppfordrer oss til å velge heiagjeng med omhu. Hvis noen tror på oss, og dytter oss litt på vei opp stigen – da kan vi nå stjerna vår. Og skulle vi falle ned, så har vi et brannseil av kjærlighet til å ta oss i mot.

Hun minner oss også på at vi skal ikke skynde oss gjennom livet, det er viktig å nyte reisen. Og av og til trenger vi sneglefart.

– Jeg tror at fra naturens side er det slik at vi mennesker skal være litt mer murmeldyr om vinteren. Vi har mer behov for ro og flere timer i sengen. Vi trenger søvn, vitaminer og sunn mat.

Balanse
Björg er opptatt av at vi mennesker trenger balanse i livet, og at utbrenthet ofte handler om at det er noen av sidene i livet vårt som ikke er godt nok ivaretatt.

-Hjernen er en muskel, og den trenger å slappe av etter å ha blitt brukt – på samme måte som kroppen gjør det etter en skitur. Et menneske har ikke godt av å jobbe mer enn åtte timer hver dag, og jeg tror det er viktig å skille mellom jobb og privatliv. Vi trenger avveksling og avbrekk hvor tankene ikke kretser rundt jobbspørsmål, om det er ved å gå tur, lage middag, leke med barna eller bare hvile oss.

 

Morgenfugl
Björg forteller at hun er et morgenmenneske, og prøver å komme seg tidlig nok i seng til å kunne stå opp i 6-7tiden. Dermed rekker hun å møte dagen i fred og ro, og får viktig alenetid før sønnen står opp.

– Mindfullness er jo et ord i tiden, og for meg handler denne timen om nettopp nærvær. Jeg starter dagen med å meditere, og sitter enten i en stol eller på en matte, og lar tankene passere mens jeg fokuserer på pusten min. Deretter gjør jeg noen Qi gong-øvelser, før jeg setter meg ned og brainstormer og lar alt det jeg har i hodet få komme ut – og ned på papiret. Jeg har ikke noe skille mellom jobb og privatliv, og denne øvelsen resulterer alltid i mange små lapper.

 

Snill pike
De fleste har områder i livet som utfordrer. For Björg har det vært «snill pike-syndromet», og hun mener at dersom vi ikke sørger for å ivareta egne grenser, blir vi selv utilfreds.

– Jeg jobber med dette hele tiden, og har måttet lære meg selv og si «nei». Jeg er redd for å skuffe, og strekker meg derfor langt. Men da jeg kjente på en begynnende utbrenthet, kjente jeg også på nødvendigheten av å si ja til de virkelig viktige tingene – og er erkjennelse av at dersom jeg sier ja til alt, så ender jeg faktisk opp med at jeg ikke har tid til det som virkelig betyr noe for meg. Det er kanskje derfor jeg har laget bilder med titler som «Et nei til andre, er ofte et ja til seg selv» og «Ta vare på tiden din», og «Hvis du kunne fly, hvor ville du helst være», nettopp for å minne meg selv på disse tingene.

En annen ting som årene har gitt kunstneren erkjennelse av,
er viktigheten av at egentid også får plass i kalenderen.

–  Jeg har lagt inn en time hver dag hvor jeg får lov til rett og slett å gjøre ingenting, bare være lat. For meg er det et skjellsord, så det sitter langt inne, men jeg kjenner at det gjør meg godt.

Hun forteller at å være lat handler for henne om å gjøre akkurat det man vil og kjenner behov for, uten å tenke på at man skal glede andre.

–  Det kan være å lese et magasin, stirre ut i luften eller se på tv. Jeg får slettes ikke alltid dette til, men jeg blir flinkere, forsikrer hun fornøyd og forteller om ettermiddager fulle av matlaging, opprydding, leksehjelp og liten tid til å «gjøre ikkeno». Kanskje nettopp derfor er den timen så viktig.

– Vi skal fortsette å ta vare på dem vi er glade i og menneskene rundt oss, men kanskje kan vi alle bruke det nye året til å være snille med og ta godt vare på oss selv, også!

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0