Björgs nye bilder

«Jeg tror du ser det tydelig, den utviklingen jeg har vært gjennom».

Björg er jublende glad. Betennelsen i armen har virkelig plaget henne, og ført til at det nesten har gått 2 år uten at hun har kunnet lage grafikk. Men nå er alle de nye bildene kommet fra Barcelona.

«Jeg trodde en stund at jeg ikke kom til å klare å lage mer grafikk, og det var en sorgprosess. Men så tenkte jeg at livet blir ikke alltid slik vi har planlagt, men det er alltid noe å lære. Kanskje kunne jeg bruke tiden min til å male igjen og lage akvareller. Og kreativiteten min fant sin vei ut gjennom mange, mange skisser».

Björg har flittig delt sine nye skisser på Instagram. Fargeglade akvareller og tegninger.

 

«Jeg blir alltid inspirert av livet mitt, det jeg opplever – og ikke minst de budskapene som jeg selv har hatt behov for i livets ulike faser. Og så farges jeg, bokstavelig talt, av omgivelsene mine. Da jeg var på Hawaii var naturen og omgivelsene så fargerike, og jeg oppdaget hvordan fargene snek seg inn i meg også. Og da jeg nylig var i Uganda, kom det plutselig skisser med brente jordfarger og mørkhudede mennesker.»

(skissen “Storms don’t last forever“, ble til dette grafiske trykket i Barcelona)

I bildene hun har laget i november og i januar på sitt atelier i Barcelona, Estudi de gravat, er fargene klare og budskapene sterke.

Believe in yourself

«Bildene jeg laget før jul handlet i stor grad om å være sterk i seg selv, lytte til seg selv. Ta ansvar og elske seg selv. Og ikke minst, skjønne at du er den viktigste personen i livet ditt».

«Jeg ser at jeg har utviklet meg. Den skjøre streken har blitt sterkere, og jeg tror det har sammenheng med min egen utvikling. Fra å være ung og litt mer naiv, til det å stå stødigere i meg selv. Jeg tror jeg har hatt et sterkt behov for å dele de budskapene som jeg selv har trengt når jeg har hatt det tøft. Livet er skjørt og noen ganger er det kjempevanskelig. Det syder jo magma under jordens skorpe, og slik er det vel med oss mennesker også. Plutselig kommer ting opp til overflaten, følelser, tanker – og det spruter opp og får oss ut av balanse. Og det er å leve!».

It is a human right to change your mind

Björg forteller at da hun var i begynnelsen av 20-årene hadde hun det ikke spesielt bra.
– Jeg valgte å være et offer i eget liv, og skyldte på alle andre for at jeg ikke hadde det bra. For meg har den viktigste endringen vært at jeg valgte å ta ansvar for mitt eget liv. Det var mitt ansvar å omgi meg med mennesker som ville meg vel, eller sette grenser i relasjoner som var en viktig del av livet mitt. Mitt ansvar å ikke tolke det mennesker sa til meg, men isteden finne ut hva de egentlig mente.

 

Fra den dagen skjønte jeg at alle beslutningene jeg tok, var med på å forme livet mitt. Og at det var mitt ansvar å ta valg som gjorde meg lykkelig, og som ikke tok meg lengre bort fra det jeg egentlig drømte om».

«Selv når livet har brakt med seg sorg og triste hendelser, har jeg skjønt at det er mitt ansvar å bearbeide det som har skjedd, og gi meg tid til å sørge. Eller å tilgi dem som har såret meg, slik at jeg ikke bærer det med meg, uke etter uke, år etter år. Det er så godt å kjenne at livet er mitt ansvar, og at jeg gir meg selv den egenkjærligheten jeg trenger for å ha det bra. Før kjentes livet litt ut som å være i en tørketrommel, hvor jeg ble kastet rundt uten å ha noe styring».

We can`t help everbody

«Björgs siste trykk har en helt ny dybde i valør, struktur, strek og budskap – en ny kunstnerisk verdi og tekst med ny kraft!» (kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen).

Jeg sovnet med et smil om munnen

– Jeg tror betennelsen har ført til at jeg jobber på en litt annerledes måte, og at streken er mykere på de bildene jeg laget nå i januar. Og så har jeg jobbet så mye med skisser det siste året, det er utviklende og bevisstgjørende, forteller Björg Thorhallsdottir.

 

 

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0