Den hvite svane

Da årets hvitvin ble lansert på Skibladner, var det med Björg Thorhallsdottir sin vakre vinetikett,
– og endelig fikk kunstneren sin jomfrutur med Mjøsas hvite svane.

– Å den var en liten perle, sier Björg!

– Det var som å være om bord i et levende museum. Det slo meg hvor vakkert dette skipet er, helt ned til den minste lille detalj. Skiltene, dørhåndtakene, til og med de vakre vinglassene i krystall bærer bud om stor kjærlighet til båten. Jeg ble helt rørt over at det er så gjennomtenkt, og jeg nøt min første tur med Skibladner, forteller hun.

Etiketten Björg har tegnet har med både Skibladner og Eidsvollsbygningen, som en hyllest i anledning grunnlovsjubileet.
Siden Skibladner ble satt i fart 2. august 1856, har den gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer, og har vært en viktig del av samferdselsåren langs Mjøsa. I dag er Skibladner først og fremst et turistskip, som gir mulighet til å oppleve Mjøslandskapet fra sjøsiden – slik det bør sees.

– Det var så gøy å få lov til å tegne vinetiketten, og siden jeg jobber med en teknikk som er flere hundre år gammel, så syntes jeg det var spennende å lage den slik at både bildemotiv og tekst ser gamle ut. Skibladner er en viktig del av norsk historie, og jeg ville at trykket skulle være i gammel stil, sier Björg.

Björg bruker en teknikk som stammer fra 1400-tallet, og som blant annet Rembrandt senere brukte. Bildet etses speilvendt ned i en kobberplate, farge legges i det som er etset, og så trykkes bildet på ark i ei presse med ett tonns trykk.

 

Ti utkast ble utarbeidet før kunstneren ble fornøyd med resultatet. På versjonen som ble valgt, seiler Skibladner nede i venstre hjørne, mens Eidsvollsbygningen er øverst til høyre. Da Skibladner kom i drift, var den da også hovedforbindelsen fra Eidsvoll til Lillehammer.

 

Gallerist Hilde Svae (til venstre i bildet)  var på besøk i Björgs atelier i Barcelona da hun laget etiketten, og fikk æren av å være med på lanseringen. Tradisjonen med vinetikett laget av anerkjente kunstnere har vært der siden midten av 1990-tallet, men med noen års opphold innimellom, sier markedssjef Beate Tønnesen hos Skibladner. Gjennom årene har en rekke kunstnere med tilknytning til Mjøsområdet laget etiketten. Utvelgelsen av kunstnere har et kunstnerisk råd i Galleri Svae stått for.

Björg er populær i Gjøvik etter å ha holdt flere utstillinger i byen, og denne gang har også det lokale vinmonopolet tatt inn vinen, som ifølge Björg var det en deilig frisk hvitvin.

Reisende på Skibladner kan kjøpe vinen om bord, og ryktene vil ha det til at årets vinflaske er blitt så populær at mange spør om det er greit å ta med den tomme vinflasken hjem.  Årets vin kommer fra den italienske produsenten La Fattoria og er basert på Chardonnaydruer.

Björg åpner utstilling i Galleri Svae på Gjøvik 20. august kl.19.00

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0