Englemamma, Hjertefred 2018

Trine Strand (46) ble englemamma da hun skulle bli firebarnsmor. Lille Henrik døde i magen, og i over en uke svevde hun selv mellom liv og død.

«Da jeg fikk livet i gave igjen, kjente jeg sterkt at jeg skulle bruke resten av den tiden jeg får til å formidle sang – som kommer fra hjertet!»

Familien på fem gledet seg, og tre søstre kunne nesten ikke vente til lillebror skulle komme. Trine var i siste trimester av svangerskapet da sønnen plutselig fikk akutt blodforgiftning og døde i magen hennes. Det siste hun har et vagt minne av før hun selv mistet bevisstheten, var det å måtte føde sin livløse etterlengtede sønn. Da hun våknet i respiratoren etter over en uke, var det vanskelig å forstå at hun ikke lengre ventet et barn.

Selv om Trines prognose var dårlig, var mannen hennes helt sikker på at hun skulle overleve og komme hjem igjen til han og døtrene. Han ga beskjed om at lille Henrik ikke skulle gravlegges før mammaen hans kunne være med på begravelsen. De tre storesøstrene fikk tegne tegninger og stelle han, mens Trine fremdeles lå i respirator. Og da hun våknet ble den lille gutten begravd i klærne som allerede lå og ventet på han, den varme luen og de strikkede sokkene.

Veien tilbake
Trine forteller om den vanskelige balansen etterpå. Om takknemligheten over å få komme hjem til ektemann og døtre på den ene siden, og sorgen over å komme hjem uten gutten sin på den andre. De dagene hvor sorgen tok overhånd, fikk hun dårlig samvittighet over at hun ikke var takknemlig nok for at hun fikk leve!

«For meg som ikke husker at jeg fikk holde babyen min, ble det en spesiell sorg. Heldigvis fikk jeg se bilder av han, også hvor jeg holder han – og jeg føler sterkt at jeg har fire barn».

Musikken har vært en stor del av Trines liv helt siden hun var liten, og nå hjalp den henne i sorghåndteringen. I 2005 kom albumet «Medisin for sjela», sanger som hadde stor betydning for sorgbearbeidingen. Etter hvert kom også sangen «Dragen» fra albumet «Trollnatt» (utgitt i 2007), som handler om Henrik. Trine forteller at det var datteren Hanna som inspirerte henne til å sette ord på sorgen.

«Barn har ofte en naturlig måte å møte døden på. Da storesøster Hanna på fem år var ute og lekte med en drage, ville hun ha så langt snøre at dragen kunne fly helt opp i himmelen, slik at lillebror Henrik kunne få se hvor fin den var».

Do not stand at my grave and weep

For Trine var det godt at sorgen ikke bare var mørk. Gjenklang fant hun i «Hjertefred», arrangementet som Björg Thorhallsdottir tok initiativ til i 2006, etter at hun mistet sin mann og ønsket at sønnen Tolli (2) skulle få minnes sin pappa i glede på den første Allehelgensdagen. Første året kom det 500 mennesker. De siste årene har flere tusen møtt opp i Sandvika for minnes sine, omgitt av vakker musikk og et stemningsfullt arrangement. I år arrangeres Hjertefred på ti ulike steder i landet. Her finner du oversikten.

«Det gjorde godt å høre Björgs tanker om det å kunne minnes noen i sorg, men også i glede», forteller Trine.

I mange år var sorgen et lukket rom, men nå er Trine klar for å dele den, gjennom musikken og sine egne sanger. Derfor kontaktet hun Björg for å høre om hun kunne få synge på årets Hjertefred.

«Björg treffer meg med bildene og teksten hun deler. Det er noe nakent og ærlig over det, samtidig som det formidles med så mye kjærlighet. Og nå er jeg klar for å dele litt av mine egne opplevelser. Sorg gjør deg naken og sårbar, men også ekte. Sorg kan vise vei til ditt innerste deg og dine drømmer. Slik ble det for meg, og kanskje kan min historie hjelpe andre».

Musikk kan formidle tanker, følelser og sinnsstemninger, og har hjulpet Trine i andre perioder i livet. For noen år siden fikk mammaen hennes brystkreft, og den julen før de fikk vite noe mere om prognosen for å bli frisk, ble helt spesiell.

«Tiden sammen var så dyrebar, og jeg ville så gjerne formidle til moren min hva hun betød for meg, hvor viktig hun var, men hver gang stoppet ordene i halsen min. Så da kom sangen «En ny dag», utgitt på albumet «Musikk for sjelen» som kom i 2005».

Leve livet mens vi har det
Det gikk heldigvis bra med moren til Trine, men denne opplevelsen ble i likhet med det å miste Henrik, en sterk påminnelse om det skjøre livet, og hvor viktig tiden vi har sammen er. Og for Trine, nok en påminnelse om å følge sin drøm – det å kunne bruke musikken for å formidle viktigheten av at hver og en av oss velger å leve livet i samsvar med det som kjennes rett, i hjertet vårt. For Trines egen nærkontakt med døden, har også gjort henne bevisst egne valg.

«Uten den store sorgen hadde jeg kanskje ikke tort å ta steget mot det å leve av å formidle musikken min. Musikk som jeg ønsker skal berøre. Og den handler ikke bare om sorg. Den handler like mye om det å leve, det å være menneske. Den er nær, varm – og nordvendt. Inspirert av landskapet og menneskene her i nord»

For Trines bakgrunn er en viktig del av musikken. Det å vokse opp på Malangseidet, omgitt av fjord, fjell og mektig natur. Og etter hvert har også hennes samisk/kvenske røtter fått lov til å finne sin naturlige plass i musikken.

Videoen til «Nord»
Trine er aktuell med albumet «Nord», og synger på årets Hjertefred i Bergen.

Velkommen til årets Hjertefred søndag 4. november 

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0