Fredskjemperinnen

Om noen uker skal jeg være med på fødselen til en kjær venninne, derfor har jeg tenkt mye på fødsler i det siste. Hvor vondt det kan være, og hvordan bare det å gå på do nesten er en uovervinnelig terskel i dagene etterpå. Og så tenkte jeg på hvordan det var å være fødende kvinne i Norge for 200 år siden.

Jeg er takknemlig for alle kvinner som har bidratt og lagt til rette for oss.
Selv om det dessverre fremdeles ikke er likelønn i Norge, så har vi det godt på så mange måter.

For meg er det også viktig å vise solidaritet med kvinner i andre land, hvor de rettighetene vi har, på langt nær er en selvfølge. Spesielt alenemødre står mitt hjerte nært. Jeg husker hvor hardt det var da Tolli var liten. Jeg var enke og helt i starten av min kunstnerkarriere. Jeg måtte jobbe mye, og var helt avhengig av å ha Tolli et sted på dagtid. Ettersom jeg ikke fikk barnehageplass, hadde jeg forskjellige dagmammaer. Noen var hjertevarme og nydelige, mens noen hadde jeg en dårlig magefølelse på, men jeg hadde ikke noe alternativ. Jeg hadde mye dårlig samvittighet, og det er grusomt ikke å vite om barnet ditt er i trygge hender.

Slik er det for alenemødre i slummen i Mexico. De må jobbe lange dager for å forsørge barna sine, og det betyr at barna er overlatt til seg selv mye av tiden. En jeg møtte der fortalte om redselen hun hele tiden gikk med, redselen for at barnet skulle være borte når hun kom hjem. Frykten er at barna kidnappes inn i narkotikaligaen. Så i dag tenner jeg et lys for alle mine medsøstre, og at vi også kan vise solidaritet gjennom å engasjere oss i kvinners skjebne over hele verden. For de er våre søstre i hjertet.

Når vi løfter frem våre medsøstre, barn, mødre, tanter, kusiner og bestemødre, så løfter vi også frem oss selv. For vi er et. Gratulerer med kvinnedagen.
Bless

Fred handler også om å skape fred i folks hjerter.
Når du har fred med deg selv, har du ikke behov for å lage ufred.
Den dagen det blir fred i alles hjerter, blir det også fred på jord.
Verdenshistorien viser at kjærligheten er sterkere enn ondskapen. Til slutt vinner det gode.
Gandhi er et eksempel på hvordan man kan bidra til verden med kjærlighet og godhet.

Uansett hvordan det føles, så har det aldri vært så lite krig i verden som i dag.
Sakte, men sikkert er vi på tur mot en bedre verden.
Kanskje kan vi kvinner vise vei!

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0