Gi barna litt kunstmagi

Jeg skulle ønske jeg selv hadde hatt denne boken når min sønn var liten!

Når jeg hadde bursdag holdt en av mine venninner en tale hvor hun fleipet med at jeg den litt irriterende vennen, som lager de tingene som jeg har savnet selv, og som får det til å høres så lett ut.

Vel, her møter jeg meg selv i døra, for denne boken kommer jo akkurat nå når jeg selv har fått en tenåringssønn. En fantastisk sønn, men som kanskje ikke lengre er så veldig interessert i å sitte “å pusle sammen med a mor” 😉

Men jeg er så glad for alle de timene Tolli har hengt på slep, vært med meg i atelieret, vært med til Barcelona og blitt dratt med i museum, på kunstutstillinger og i butikker fulle av malingstuber, akrylfarger, lerret og pensler – rene godteributikker, som stimulerer fantasien og skaperkraften. I Barcelona stod han med et mindre staffeli ved siden av meg og malte. Hadde sine egne plater og lagde trykk hos Ignacio. Gylne minner ?

Jeg tror det er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for barna våre, la de få lov til å være kreative, bruke den viktige fantasiorienterte høyresiden av hjernen, som en motvekt til alle mobiler, nettbrett og digitale flater. For det er så stor forskjell på å lage noe med hendene våre, kjenne på materialet, bli grisete og se noe vokse frem foran oss – og det å bruke fingrene til å klikke og skape på en skjerm.

Mette og meg lanserte Kunstmagi i Lykkehaven, siste helgen i oktober. Det var så gøy!!

Mette Dybwad Torstensen har gjort en fantastisk jobb. Som kunsthistoriker kjenner hun den teoretiske siden av kunsthistorien, og som varmt, engasjert menneske og en fantasifull mamma, har hun levendegjort den på en spennende og stimulerende måte i boken Kunstmagi. Og som jeg var så heldig å få lov til å illustrere. Det var en utrolig meningsfull oppgave. Det å sitte på Hawaii og ha tid til igjen å fordype meg i kunsthistorien, som er så fantastisk spennende – nettopp fordi den løper parallelt med verdenshistorien. Og det å kjenne til de ulike epokene, gjør også besøk til ulike byer ekstra interessant. Både for liten og for stor!

Jeg studerte kunsthistorie ved siden av kunstutdannelsen min, og har fått fordypet meg i den gjennom 10 år. Jo mer jeg leser, jo mer vil jeg lære. Jeg elsket å lese Gombrich kunsthistoriebok. Det er en fantastisk bok, men boken Kunstmagi er den første gode kunsthistorie- boken jeg har sett for barn. 4000 år på 200 sider er ganske rått!!

I Kunstmagi følger vi barna Leonardo og Frida gjennom hele kunsthistorien – og gjennom 4000 år!

Og Mette gir seg selvsagt ikke med å “bare” lage en bok! På slutten av skoleferien satte hun opp filmkurs for barn i Lykkehaven, og nå har hun laget et helt program. For Mettes drøm er å drive et barnekunstsenter på Sjøholmen utenfor Sandvika, og det er hun i full gang med å realisere.

Les mer om Kunstmagi.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0