Hedda til lykkehaven

“Et kyss fra himmelen”, kaller Hedda Kise forespørselen fra Björg Thorhallsdottir,
– kunne hun tenke seg å stille ut i Lykkehaven?

 

På grunn av utfordringer i eget liv hadde Hedda sett seg nødt til å takke nei til tilbud om utstillinger, så henvendelsen fra Björg kom som sendt fra oven.

– Første gang Björg spurte meg var allerede i 2009/2010, men da hadde jeg ikke krefter til det på grunn av sykdom. Men nå passer det helt perfekt. Lykkehaven er et spesielt sted og Björg er en svært spesiell person for meg. Dette blir min eneste salgsutstilling i år, og jeg gleder meg virkelig til å vise frem bildene mine, sier Hedda.

 

Hedda gir Björg litt av æren for sin kunstneriske utvikling.
– Jeg startet med et kurs hos Norske Grafikere, men før jeg skulle til Barcelona for å jobbe hos Ignacio Aquirre på Björgs atelier, ga hun meg et lite kurs. Og det var helt fantastisk å få lov til å jobbe sammen med Ignacio. Han er så kunnskapsrik, og hjalp meg å uttrykke det som jeg hadde oppe i hodet mitt.

Kunsten er mitt fristed
– For meg er kunsten en måte å kommunisere det jeg har inne i meg, og jeg liker så godt friheten til å uttrykke meg på ulike måter. Jeg har aldri skjønt det der med å finne sitt eget uttrykk. Vi mennesker er jo mangefasettert, og det er utviklende å prøve ut ulike teknikker og uttrykk. Akkurat nå synes jeg det er spennende å jobbe med krevende farger, og få det til å bli estetisk fint. Det stygge kan bli så stygt, at det blir vakkert, sier Hedda.

Torsdag 8. september kl 1800 åpner Björg utstillingen, og etterpå holder Hedda et åpent og ærlig foredrag, hvor hun raust deler av egne livserfaringer.

«Jeg vil snakke om viktigheten av å være ærlig, viktigheten av å være seg selv, viktigheten av å dele – derfor vil jeg også være brutalt ærlig, slik jeg er det i kunstverkene mine».

Deler sin livserfaring, og ikke minst håpet
Hedda forteller at foredraget handler om hvordan vi kan snu negative erfaringer i livet til noe positivt, hvordan vi kan holde ut når livskrisene rammer oss og hvordan vi likevel kan nå våre mål.

«Løsningen er ikke å akseptere situasjonen etter alvorlig sykdom, slik en ergoterapeut sa til meg da jeg lå hjelpeløs på sykehuset etter hjerneoperasjonene i 2007. Løsningen er heller ikke å bli sittende stille etter et samlivsbrudd. Jeg har vært igjennom nok et tøft år med alvorlig sykdom i nær familie, men jeg har kommet meg igjennom det, ved hjelp av den verktøykassa av tidligere livserfaringer som jeg har. Jeg vil gjerne dele dette, i håp om at det også kan hjelpe andre».

Åpen om sykdom og sårbarhet
Hedda har valgt å være mer enn fasade og har åpent fortalt om livet med sykdom, også på bloggen hennes «Lev mer». Gjennom dette fikk hun kontakt med Thea Steen, journalisten som nylig tapte kampen mot livmorhalskreft. Thea med sin åpenhet sørget for at 20 % flere kvinner sjekket seg, og 6000 flere unge kvinner har tatt celleprøve,

– I disse dager starter #Sjekkdeg-kampanjen igjen, og jeg ønsker å sette fokus på dette viktige budskap gjennom min utstilling. Sårbarheten hos kvinner, er et tema som ofte går igjen i bildene mine. Jeg er veldig opptatt av døden, og det å hvile.

Hedda opplevde selv celleforandring i ung alder. Hun var heldig, men kanskje derfor gjorde Theas skjebne ekstra sterkt inntrykk på henne. – Vi utvekslet meldinger med hverandre, og jeg tror vi hadde en gjensidig beundring for åpenheten vi delte på blogg og i sosiale medier. Jeg synes det var formidabelt det hun klarte å oppnå, mens hun selv kjempet sin kamp for livet.

Noe positivt ut av det vonde
Hedda forteller at i foredraget sitt har hun fokus på det å komme ut av livskriser og det vonde i livet, enda sterkere. – Jeg bruker mine egne erfaringer, og viser hvordan jeg har brukt dem til å skape noe positivt ut av det som er vanskelig. Hvordan det er mulig å komme ut på den andre siden, både sterkere og svakere. Jeg tenker at det jeg selv har opplevd, kanskje kan hjelpe andre – og i det er det en gave.

«Jeg gleder meg, og for min del var den forespørselen fra Lykkehaven i Sandvika et kyss fra himmelen. Samtidig er jeg litt redd, tenk om det ikke kommer noen». 

Jeg tror jeg var en av de første som fikk se bildene til Hedda, og jeg synes de er så fine og vare. Du ser veldig godt Hedda i dem, gjennom det forsiktige, vakre uttrykket og formspråket. Jeg har alltid heiet på henne, for hun har noe viktig å dele, sier Björg Thorhallsdottir, som gleder seg til å vise Hedda frem i Lykkehaven.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0