La sorgens fugler fly over ditt hode
«Du kan ikke hindre sorgens fugler å fly over ditt hode, men du kan hindre dem i å bygge rede i ditt hår»
«Jeg er her i dag fordi psykisk sykdom er noe av det vanskeligste som kan ramme en selv, eller noen som står deg nær. For det vises ikke utenpå, og ofte er det vanskelig og komplisert å skulle reparere det. Hvis et bein er brukket, kan vi gipse og så gror det. Men hvis det gjør vondt i tankene og i sinnet, så er det så vanskelig å vite akkurat hva vi skal gjøre for at alt skal bli bra igjen. For ofte er jo livet slik at alt kan ikke bli bra igjen, alt kan ikke repareres – men kanskje kan vi bruke noen verktøy for at livet og dagene skal bli bedre»
I tillegg til mye av det Björg gjør i offentligheten, så gjør hun mye i det stille. I en årrekke har Björg hatt engasjement for diverse organisasjoner som Kirkens Bymisjon, Oslo krisesenter og Foreningen for Barnepalliasjon – omsorg for døende barn og unge. For to uker siden holdt hun er foredrag for Uloba, og 200 unge mennesker med ulike funksjonshemninger, og i dag tok Bjorg turen til Villa Walle, kultur og aktivitetshus i Sandvika i anledning Verdensdagen for psykisk helse.
Da Björg ble spurt om hun ville komme og holde foredrag for brukerne av huset, som er mennesker med ulike psykiske helseplager, takket hun ja med en gang. Og så kom hun på at hun gjerne ville ta med seg Annette Aarsland, sangpedagog og forfatter av boken «pusten». For hun har selv erfart hvor viktig fokuset på pusten har vært for henne selv, i meditasjonene og når det stormer rundt henne. Dette redskapet ville hun så gjerne dele med menneskene i det hvite huset.
Kveldens tema i Villa Walle var …..fordi livet forandrer seg.
Og Björg delte sin egen sorg over å ha mistet en venninne som hadde mistet livsgleden i alt det vanskelige inne i seg selv, og om tanken som ikke ville slippe «kunne jeg gjort noe mere, sagt noe som kunne endret noe». Hun delte også sin egen vanskelige vei, om hvor mørkt det i en periode av livet hadde sett ut – helt til bunnen var nådd, og hun kjente at hun ville ikke lengre være der.
Om hvordan takknemlighet ble nøkkelen for henne. Og om hvordan hun hadde samlet alle de tingene som hadde vært viktig for henne i veien mot lykken, og om hvordan nettopp dette ble til boken «Veien til lykke».
” Jeg kom til et punkt hvor jeg ble lei av å være lei meg! Jeg orket det rett og slett ikke lengre, og bestemte meg for å finne ut hvordan jeg skulle komme dit at jeg våknet opp hver morgen, og så alt det gode, og etter hvert kunne kjenne litt på lykken. Jeg oppdaget at når jeg fylte meg selv opp med takknemlighet, da var det ikke lengre like god plass til frykten”.
Det er bare din egen kjærlighet som kan sette deg fri
Takk – er en stor nøkkel til lykke
Bjorg fortalte om takknemlighetsdagboken, om hvordan hun hver dag noterte ned tre ting hun var takknemlig for akkurat den dagen.
«Jeg så at ofte var det de små tingene jeg hadde satt pris på, den deilige kaffen, den lille stunden hvor jeg satt helt i ro og fulgte vindens bevegelse i et tre utenfor vinduet mitt».
Og om hvordan det å hjelpe andre gjennom Hjertefred, kunsten og foredragene, også har hjulpet henne selv.
«Jeg tror lykke handler om å hjelpe hverandre, og dele med andre. Egne opplevelser og erfaringer kan hjelpe andre når vi deler ordene. For når vi setter ord på det vanskelige så er det akkurat som om det slipper litt. Og når vi gråter de tårene vi trenger å få ut, da blir taggen i hjertet litt mindre».
Bjorg avsluttet kvelden i Villa Walle med en lang meditasjon med fokus på selvverd, egenkjærlighet og tillit til at livet vil en vel. Det mørkes ute og inne i rommet høres snufsing, og til slutt stillhet og ettertenksomhet.
«Gi dere selv en god klem og si inne i dere;
Jeg er mer enn bra nok
Jeg gjør så godt jeg kan
Jeg er kjærlighet!»
Lagre
Lagre