Heidi og Hjertefred

Møt Heidi Gaustad Hølleland, initiativs-kvinne bak Hjertefred Bergen

I 2008 ventet Heidi og mannen sitt første barn, og gledet seg til å ta fatt på sitt nye liv som foreldre. Den lille gutten kom til verden, men bare seks dager fikk de sammen. Uforutsette komplikasjoner oppstod, og deres førstefødte fikk ikke leve.

I dag er de fremdeles foreldrene til lille Henrik som de ikke fikk beholde, og til en frisk liten datter på snart fire år.

En dag så Heidi tv-programmet «Det blir bedre» med programleder Anbjørg Sætre Håtun. Temaet var sorg, og viste blant annet et klipp med kunstneren Björg Thorhallsdottir som snakket om Hjertefred, minnearrangementet på Allehelgensaften som hun tok initiativ til i 2006, da hun nylig var blitt enke. Björg ønsket å lage et arrangement fylt av varme og lys hvor hennes to år gamle sønn skulle ha mulighet til å minnes sin far i glede.
– Jeg hadde allerede snakket om at vi burde hatt en dag til å minnes, og hadde blant annet sett en film fra New York hvor mennesker kom sammen for å minnes sine døde barn, minnes Heidi.

 

Heidi forteller at hun ringte Björg i etterkant av programmet i 2011, og allerede den høsten ble det første Hjertefred i Bergen arrangert. Heidi og to venninner som også hadde mistet noen i nær familie, dannet prosjektgruppen bak Hjertefred Bergen.
– Det er så mange som opplever sorg på så mange ulike måter. Ved nasjonale katastrofer gis det både krisehjelp og stort fokus, men det er så mange familier som opplever like stor sorg og følelse av krise, men som ikke får noen hjelp i etterkant. Mitt hjertebarn er alle de små katastrofene som inntreffer i så manges liv hvert år, sier Heidi.

 

– Björg er et lys, og hun ga meg energi og glede – og ikke minst tro på at vi kunne lage eget Hjertefred-arrangement i Bergen.

– Jeg husker at jeg hadde behov for å verne om meg selv i tiden etter at vi mistet Henrik. Jeg er en sosial person, og vi hadde ofte gjester i hjemmet vårt – men i perioden etterpå kjente jeg at jeg måtte trekke meg litt tilbake og inn i meg selv, for å håndtere sorgen. Jeg hadde ikke lengre det sosiale overskuddet, og jeg vet at noen reagerte på det. Jeg tror det er viktig å akseptere at alle har sin prosess, og at mennesker i sorg er sårbare, og reagerer på ulike måter.

Første året Hjertefred ble arrangert i vestlandsbyen kom det 300 mennesker, og i fjor var tallet fordoblet. Heidi forteller at i etterkant av arrangementene har de fått mange gode tilbakemeldinger fra mennesker som har deltatt.
– Bergen har tatt godt i mot Hjertefred. Jeg tror at Hjertefred er noe som må få lov til å gli inn i hjertene til folk. Det er ikke noe som forklarer seg selv, og mennesker må oppleve og kjenne på hva arrangementet er. Jeg tror vi har godt av å la oss selv få lov til å være i den settingen, minnes og tenne et lys for dem vi savner, i en vakker stemningsfull atmosfære av sang og musikk. For i sorgen ligger det så mye kjærlighet.

– Gjennom Hjertefred kan vi nå ut til ulike mennesker. Sorg er en prosess, og Hjertefred gir en mulighet og en anledning til å snakke med mennesker i sorg. Samtidig som det er viktig at vi tillater oss selv å ha glede i livet, ved siden av sorgen, sier Heidi Gaustad Hølleland.

Fredag 1. november, kan du se Heidi på TV2 God Morgen Norge. Da fyller Hjertefred skjermen og Heidi vil være på i tidsrommet 07.40 . 07.55.

 Les mer om Heidi og hennes historie på nettsiden til Bergens Tidende.

Hjertefred Bergen har egen blogg.

Les mer om Hjertefred.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0