I sorg og i glede

På den første Allehelgensaften etter at kunstneren Björg Torhallsdottir ble enke,
skapte hun Hjertefred med ønsket om et sted hvor sønnen Tolli kunne minnes pappaen sin i glede.

– Da Eric døde opplevde jeg at mennesker rundt oss ikke helt visste hvordan de skulle forholde seg til oss. Ordet «kondolerer» er egentlig et vakkert ord som betyr «Jeg føler med deg», men ordet i seg selv skapte en distanse, minnes Björg.

Björg tenkte at det sikkert bare var hennes nærmeste som ville komme, og ble overrasket når 500 mennesker møtte opp til lysfesten i november-mørket. Og i ettertid ble hun overveldet over de mange positive tilbakemeldingene som kom.  Det var tydelig at mange savnet et sted å minnes sine kjære i sorg og i glede.

Selv om det ikke er så lenge siden 2006 opplever Björg at det i dag er en større åpenhet rundt døden,  men hun opptatt av at Hjertefred dypest sett handler om å feire livet. Både til oss selv, og til dem vi har mistet.

– Jeg ønsker å bidra til åpenhet rundt døden, og skape et rom like lyst av kjærlighet, som den kjærligheten vi føler for dem vi har mistet. Da jeg bodde i Mexico opplevde jeg at det var naturlig å snakke om de døde med glede, mens hjemme i Norge fikk jeg en følelse av at det var mange som mistet noen og som ikke gråt alle tårene som sorgen krevde. Det kjentes som om tårene satte seg som en klo i hjertet, og fratok noe av livsgleden, sier Björg.

 

 «Jeg er stolt av å ha gjort en innsats for å bryte ned tabu rundt det å snakke om døden. Liv og død henger riktignok sammen, men mitt hovedfokus er livet. Døden er en del av livet, og hver gang jeg møter den gjennom å miste noen som har stått meg nær, kjenner jeg på hvor skjørt livet er, og hvor viktig det er å leve det – hver eneste dag!»

Björg er kjent som en av landets mest populære kunstnere, og bildene hennes skildrer hverdagsvisdom gjennom motiv, budskap og ord. Ofte går humoren igjen som en rød tråd i temaer rundt vennskap, glede, kjærlighet – og sorg. Hvert år lager hun et eget Hjertefred-motiv.

I kunsten setter Bjørg ord og motiv til hverdagsvisdom. Hun forsøker å være ærlig og direkte, byr på egne opplevelser og erfaringer – og ofte har bildene en porsjon humor.  Hun elsker å le. Høyt!

Livet har lært henne at vi alle sliter i perioder, og at sorg kan være så mangt.  Dødsfall i nær familie, eller vennekrets, skilsmisse, barn som sliter sosialt eller på skolen, tap av jobb, ulykker, drømmer som faller i knus, og et liv som ikke blir slik vi hadde planlagt.

– Det er noe konstant. Noen ganger er det som om det ene avløser det andre. Som om slitet aldri tar slutt.  Vi føler oss maktesløse og resignerer, eller vi jobber beinhardt for å oppnå endringer for så å oppleve at vi likevel ikke er herre over disse. Jeg tenker at livet er for kort til å forbli i en jobb vi mistrives i, eller å kontinuerlig forsøke å forandre mennesker rundt oss. Det er viktig å anerkjenne at mye kan vi faktisk ikke få gjort noe med, men at livet kan være fint for det.  For uansett hvordan vi har det, er det alltid noe å glede seg over, om så en vakker solnedgang, fuglekvitter eller en god kopp kaffe.

Hva gir deg glede?
Bjørg ønsker å inspirere andre til å sette pris på det de har, finne ut hva de interesserer seg aller mest for og hva de får glede av.  Og på grunnlag av det, ta tak i hva de virkelig ønsker seg i livet.

– Det er nemlig her vi henter styrke og positiv energi til å takle livets utfordringer. Og det er når vi holder på med det vi trives aller best med, at livet svinger mest. Når jeg er bevisst på hva som gir meg positiv energi, får jeg inspirasjon, lyst og overskudd til å gjøre nye ting. Det er her det er gøy å være, og glede gir mer glede!

De små gleder
Bjørg er opptatt av å stoppe opp og virkelig legge merke til det positive. Selv om det kanskje bare er småting.  For mange kommer det naturlig, for andre er det en innstilling som kanskje må jobbes med.

– Vi må bevisst legge merke til det positive, og være tilstede i nuet. Det er rart – når man først har begynt å sette pris på de små tingene, så skjønner man hvor sterkt disse er knyttet til de store tingene i livet. Som vennskap og kjærlighet. Kommer man inn i den positive spiralen, da kan man virkelig snakke om å ha lyktes.

« Det er så mange av oss som har et knust hjerte. Sorg over det å miste noen, sorg over skilsmisse, brudd, over å miste jobben eller over at livet ikke ble det vi hadde tenkt – eller drømt om».

Hjertefred-familie
Sammen med initiativtaker Björg står det en hel Hjertefred-familie av frivillige som bruker utallige timer for å skape en vakker, stemningsfull Allehelgensmarkering. Alle er velkomne, og skal få lov til å være i sin sorg på sin måte.  Ønsket er å gi en stille stund med varme og gode opplevelser som kanskje kan hele hjertet litt.

En tanke, ble til ord, som ble til en handling og Hjertefred
– Selv om Hjertefred ble født av tankene mine, hadde det ikke vokst seg så stort uten alle dem som trodde på idéen, og som velger å bruke store deler av fritiden sin på å skape Hjertefred sammen hvert år. Hjertefred har vokst seg stor, og er blitt en landsforening som i år arrangerer Hjertefred over 20 steder i landet.

– En stor hjertetakk til alle frivillige, sponsorer, bidragsytere, og artister som stiller gratis opp for å kunne gi noe til andre. Mitt ønske er at vi også feirer livet, og kjenner takknemlighet over dem vi har rundt oss – og blir enda flinkere til å ta vare på oss selv og andre.
Sammen skaper vi en hjertevakker verden, sier Björg Thorhallsdottir.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0