Ingen skal stå alene!

Hver femte person er ensom. Hvis du ser rundt deg –  på trikken, på bussen, i nabolaget ditt og på skolen vil det være en av fem som er ensom.

Ensomhet er samme følelsen et dyr har når det er utelatt fra flokken eller når ett menneske føler seg forlatt og ikke sett. En følelse som kan være det samme som dødsangst.
Hjertet slår fortere og du kjenner på en følelse som er en av de verste vi kan kjenne på.
Det er helt vanlig å kjenne på ensomhet en eller annen gang i løpet av livet, men det er like fullt vondt.

Vit at hvis du ser på den nydelige personen i speilet og snakker snilt og vakkert til den personen, så blir ensomheten mindre. Snillhet er undervurdert, så vær snill mot deg selv. Spesielt når du ønsker å snakke stygt til deg selv.

Når du kjenner på følelsen av at ingen er glad i deg så produserer du kortisol, stresshormonene oppi hjernen din, og som ikke gjør deg godt. Men hvis du snakker til deg selv med varme gode ord, så produserer du endorfin og gode hormoner som får deg til å føle deg bedre.

Så start med å se på deg selv i speilet og snakk fint til deg selv – og husk at du er viktig. Den beste måten å hjelpe seg selv på videre, er å hjelpe andre. Husk du betyr noe for andre.

Det viser seg at de som snakker med flest mulige personer hver dag, er de lykkeligste og de er av dem som lever lengst.  Ditt smil kan redde dagen for en på bussen, en tilfeldig på gaten eller for butikkdamen når du skal forte deg hjem. Du kan gjøre andres dag bedre, samtidig som din dag blir bedre når du gir til andre.

Markeringen av Verdensdagen for psykisk helse er i dag, 10. oktober. Temaet er utenforskap.

Husk at vi er like verdifulle alle sammen.  Husk at alle venner du har i dag har en gang vært en fremmed.

Så gå ut i verden, til et bedre sted for deg og de rundt deg – og aldri glem hvor verdifull du er. Se -og bli sett. Ingen skal stå alene!

-Björg Thorhallsdottir-

Björg har holdt foredrag på Universitetet i Agder, Kristiansand og i Grimstad i anledning Verdensdagen for Psykisk Helse i dag, 10. oktober. Hun har snakket til over 100 studenter og delt ut Kompisprisen for 2023. Kompisprisen er en utmerkelse til en student som gjør det lille ekstra for sine medstudenter. Vi gratulerer vinneren.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0