Kunst på kasjmir

Björgs motiv “Hope” på et sjal i kasjmirull.
– E
t varmende prosjekt som gir håp!

Da Lotte B. Inger kontaktet Björg for å høre om hun kunne tenke seg å være med på et veldedig prosjekt, var hun ikke vanskelig å be.

– Jeg har lenge hatt et ønske om å se kunsten min på et sjal. Vi kvinner liker ofte den lune deilige følelsen rundt halsen, og i likhet med et smykke bærer vi et sjal nært hjertet vårt og bruker det for å føle oss fine. Og å få lov til å realisere min drøm, samtidig som vi kan hjelpe andre – det er helt fantastisk, stråler Björg.

Lotte fortalte Björg om et prosjekt hun var blitt engasjert i.
– En bekjent fortalte meg begeistret om hennes skjønne venn Tahir fra Kashmir, som hun handler sjal av når hun er på sine årlige reiser til India. Hun inviterte ham til København, og jeg dro dit og møtte en samvittighetsfull mann med et stort hjerte.

Livnærer fem familier
Lotte forteller at Tahir som bor i Kashmir, viste henne hvordan sjalproduksjonen faktisk kan livnære hele fem familier.
– Familien som eier geitene steller de godt siden det er det mest verdifulle de har. Geitene holder seg høyt til fjells hele vinteren og får tykk ull, og kommer så ned til dalen på våren og blir da «plukket» og børstet. Råullen selges pr gram til neste familie som spinner garn av denne, og selger den videre til familien som har ansvar for å vaske og farge kasjmirullen før veving. Neste familie er Tahirs egen familie som har vev og som vever sjalene. Og til slutt er det de gamle konene som broderer, om det skal være broderi på sjalene.

«De vakre sjalene holder mange mennesker og familier i live,
og de lages med stor stolthet i hvert ledd!»

– Da jeg møtte Tahir i København var det en stor flomkatastrofe i Kashmir, og mange ble husløse. Tahir bestemte seg for å donere 10 % av alt han selger fra sine kontakter via København, til å bygge opp og hjelpe de familiene som ble rammet, forteller Lotte.

– Jeg har hatt gleden av å bli kjent med Björg og hennes store hjerte. Hennes veldedige prosjekter er noe jeg sterkt ønsker å involvere meg i. Vi trenger å balansere den materialistiske verden vi lever i og det føles godt for sjelen å gjøre noe for andre! Det var derfor en stor glede da Björg sa « dette er det vi skal gjøre sammen, Lotte» da jeg fortalte om mitt sjalprosjekt!

Björg har plukket ut et lito som passer veldig godt «HOPE».
Kasjmirsjalene med Björgs motiv «Hope» er produsert i begrenset antall på 500 stk store og 100 stk små sjal.

Sjalene er i ren kasjmirull, en svært finfibret under-ull som kommer fra en bestemt type geit som beiter i Himalaya. Ulla er meget fin, myk, glansfull og svært varmeisolerende.

«Det er som et kunstverk, med et begrenset antall motiv som det ikke blir produsert mere av. Fargen er varm og perfekt til nordisk hud, og sjalet kan brukes hele året», forteller Lotte.

«Vi trenger alle håp og trenger å føle oss nyttige! Og jeg er veldig stolt og glad over å få være med på dette prosjektet som jeg vet bidrar så godt for så mange», sier Lotte.

 

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0