Og de levde lykkelig nesten alle sine dagerOg de levde lykkelig nesten alle sine dager

Bildet bærer samme navn som en bokidè jeg har jobbet med over flere år. Det er liksom min lille Master-oppgave – det å finne ut hvorfor det er noen som er lykkelige gift hele livet, mens andre, ja så mye som 50 %, velger å skille seg og gå fra den personen som de en gang var forelsket i.

Jeg ønsker at den dagen jeg går inn i et forhold, så blir for alltid. At det blir lykkelig og godt! Det er vel det andre også ønsker, og det er vel alt det vi ønsker oss egentlig – et godt stabilt forhold, som er der som en klippe. Og når vi er svake, så er det en annen person som gjør oss sterke.

Respekt og frihet
Jeg har sett noen fellesnevnere hos de menneskene jeg har intervjuet, og det jeg har sett er gjensidig respekt for hverandre. For hverandres forskjeller, og for hverandres drømmer og ønsker. Og så har jeg sett frihet. Det at man gir hverandre frihet til å kunne utvikle seg, til å kunne dra på den reisen alene, eller å finne ut at man kanskje vil ha en annen jobb, eller en annen måte å leve på. Og så har de godtatt at den andre partneren vokser i forholdet.

Jeg synes at det er utrolig interessant og veldig fint å se par som velger å bli gammel sammen, og som fortsatt holder hender eller gir hverandre beundrende blikk. Jeg blir så rørt av det, hvordan kjærligheten kan vokse seg så sterk over mange år.

Jeg tror også at dette starter helt fra begynnelsen, for de som jeg har intervjuet har hatt en sterk kjærlighet og en forelskelse helt fra starten, som har vedvart og blitt. Men det trenger ikke bare å være slik, kjærligheten kan også vokse frem og bli stor og sterk, nesten som et tre som får rikelig med vann og næring.

Den vakreste beskrivelsen så langt er et gammelt ektepar, som fortalte meg at ekteskapet deres var som et byggverk som aldri ble ferdig. At de hadde stillaset oppe, fordi det var alltid, alltid noe som skulle flikkes på, ordnes og forskjønnes. Og sånn er det med langvarige forhold tenker jeg. Det er en skjør plante som trengs å vannes med kjærlighet og stelles med tålmodighet – og gledes over, hver dag.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0