Biografi:

Kunstneren Björg Thorhallsdottir er født i Ìsafjördur på Island i 1974. Familien flyttet til Norge, og hun vokste opp i Lommedalen i Bærum og i Sørøst Asia.

Björg har ti år med kunstutdannelse innen grafikk, maleri, installasjoner og akttegninger fra blant annet kunstakademiet i Barcelona og Toulouse. Hun har gått i lære hos Jean Ducros ved kunstakademiet i Toulouse, Frankrike i 1998, og i grafikk hos Ignacio Aguirre i Barcelona i 2001-2002. Ignacio har tidligere jobbet med kunstnere som Picasso, Miro og Dali, og i dag har Björg sitt atelier i Barcelona, sammen med han. Björg er medlem av Norske Grafikere, og kunsten hennes er blitt utstilt både i inn- og utland. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og etterspørselen etter grafikken er stor.

Hun har utsmykket flere kirker og bygninger med mosaikk, marmorutskjæringer og blyglassvinduer. Hun jobber både med grafiske etsninger og maleri.

Da hun ble enke 30 år gammel og alenemor for 2 år gamle Tolli, etablerte hun Hjertefred på Allehelgensdagen i 2006, slik at sønnen (og andre som har mistet noen) skulle ha et sted og minnes sine kjære i glede. Hjertefred har vokst til å bli en landsforening og i dag arrangeres Hjertefred over hele landet.

I 2010 åpnet hun galleriet Lykkehaven i Sandvika.

Björg har lansert Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona. Og rød og hvit Skravlevin fra vingården Monte del Fra i Verona, Italia.

Hun har designet kopper som produseres på Porsgrund Porselen, og cavaglass som munnblåses ved Hadeland Glassverk, og en rekke andre produkter, der i blant klær og smykker.

Björg har illustrert mange bøker og tidsskrifter, og gitt ut flere egne bøker på blant annet Gyldendal, Pitch og Aschehoug Forlag. Flere av dem har gått rett inn på Bestselgerlisten.

2019: “Hverdagsbobler”, sammen med Dora Thorhallsdottir, Pitch forlag. “Slutt å be om unnskyldning for at du er du. Ta plass. Synes. Lev DITT liv!”
2019: Illustrert boken “God natt, min skatt”, sangbok Helene Bøksle, Gyldendal.
2017: “Du er sterkere enn du tror”, Aschehoug forlag. Mine skisser. “Et bilde sier mer en tusen ord, og ord er magiske for de snakker til sannheten i deg selv!”
2017: “Den perfekte reisen til Island” og “Magisk jul”, Pitch forlag.
2016: Livslykke, Aschehoug forlag. “Lykke er å være tro mot deg selv, og stole på at livet vil deg vel”.
2015: “Veien til lykke”, Schibsted forlag. Jeg har skjønt at lykken er et valg, og at livet er summen av alle valgene vi har tatt.

Björg er også kjent for underholdningsforedraget “Bobler” som hun har sammen med storesøster Dora Thorhallsdottir. I 2018 og 2019 er Cecilia Vennersten med på turneen.

Følelser er universelle, og livene våre er ofte like.
Så kanskje kan du kjenne deg igjen i bildene og ordene mine.

Björg er utdannet innen gamle kunstteknikker, og ivrer for å ta vare på disse.

Om etsning:
I etse-teknikkene preges trykkplaten ved at en syre etser i metallet. Der trykket skal være hvitt, det vil si der trykkplaten ikke skal avgi farge, beskyttes den mot syren av en syrebestandig etsegrunn som kunstneren påfører. I denne etsegrunnen arbeider kunstneren med forskjellige redskaper for å få frem strekene som skaper motivet. Når motivet er arbeidet frem i platen legges den i et syrebad slik at motivet etses inn i platen der kunstneren har blottlagt metallet med tegneredskapen.

Papiret det trykkes på bør være litt tykt og porøst og det må fuktes før trykkingen, slik at det ikke får rifter. Hele platen settes inn med farge, som så tørkes av igjen slik at det kun er farge i de fordypningene kunstneren har arbeidet frem. Papiret legges på platen og disse føres gjennom en presse under stort trykk. Papiret henter opp fargen fra fordypningene i platen. Platen må settes inn med farge og «slås av» for hvert eneste trykk som skal lages. Og ofte trykkes hver farge for seg.

“Jeg synes det er den vakreste teknikken, fordi den er så levende. Hvert trykk er et originaltrykk. Pressen har femtonns-trykk, og papiret presses også inn i de små rillene. Trykket fører kobberplatene ned i papiret, slik at det presses og lager fine fordypninger i papiret. Dette gir bildet en naturlig dybde” Björg Thorhallsdottir

Fargene er særegne og en viktig del av Björgs kunst, og hun tror på affirmasjoner, det vil si at budskapene vi omgir oss med, bevisst og ubevisst er med på å prege oss. Så bildene kommer ofte med tekst, og talende titler. Og i Björgs blogg kan du lese om mange av tankene bak bildene. For hvert bilde kommer med et budskap til den som ser det. Björg har hatt egen spalte både i bladet Kamille, og nå i Tara. Her deler hun bildene sine, og tankene bak.

“Av og til har jeg fargene i hodet mitt, og av og til blir jeg inspirert når jeg ser motivet risset inn i kobberplaten – og velger farger som fremhever bildets budskap. Jeg er utrolig glad i farger, og tror at vi påvirkes av dem. Sterke, glade farger gjør noe med oss”.

Signatur

CV Björg Thorhallsdottir

Björg Thorhallsdottir

Født: 1974 på Island, oppvokst i Bærum og sør-øst Asia

Utdannelse:

2001-2002: I lære under Ignacio Aguirre, Barcelona, Spania i grafikk. Han har tidligere jobbet med kunstnere som Picasso, Miró og Dali,

1999: I lære under Jean Ducros ved kunstakademiet i Toulouse, Frankrike. Fordypelse i oljemaleri og grafikk.

1997-2000: BA grad i maleriteknikker, kunstakademiet i Barcelona. Björg ble uteksaminert med den beste karakteren gitt siden 1978 i hennes spesialfelt.
1995-1997: Asker kunstskole
1995: Grafisk design, Oslo
1994: The Art school of Reykjavik, Island, fordypelse i akttegning
1989-1993: Rosenvilde videregående, tegning, form og farge med allmennfag.

En rekke separatutstillinger siden 1996:

Blant annet:

Første utstilling på Galleri X, Son i 1996.

La Capilla, Barcelona i 1997 og 1999 (pris for beste arbeide på vårutstillingen).

Espai Elisada, Barcelona og La Capilla, Barcelona og St. Antonio Centro Cultural, Barcelona

Galleri Beaux Arts, Toulouse, France, Galleri Des Artes, Provence, France, Rådhuset I Cannes

Det Danske kulturinstitutt, Brüssel, NATO, Mons Brüssel, EFTA, Brüssel, Galleri Ateneum, Warzawa, Polen, Galleri òfeigur, Island, Love art, Monaco,

Galleri SG Trondheim, Galleri Krane, Tromsø, Galleri BI-Z, Kristiansand, Galleri Briskeby, Oslo

Galleri G Guddal, Rosendal, Galleri Sjøgata, Bodø, Bodø Kunsdorening, Galleri EKG, Hamar, Galleri G, Sandnes, Kunstværket, Bærums Verk, Galleri Steen, Oslo, Rammegalleriet, Son, Galleri Soon, Son, Det Gule Galleriet, Stavern, Galleri Graff, Askim, Galleri Gudem Tjøme, I Galleri, Vadsø, Galleri My, Narvik, Abels Kunsthandel, Oslo, Galleri Norske. Grafikere, Oslo, Hadeland Glassverk, Hadeland, Galleri lille Martine, Halden, Galleri Osebro, Porsgrunn, Galleri Svae, Gjøvik, Galleri Elsa, Namsos, Pakkhuset Galleri, Arendal, Galleri Fenka, Levanger, Elverum Kunstgalleri, Galleri Havstad, Ski, Skedsmo Kunstforening, Hurum Kunstforening, Asker Kunstforening, Råde Kunstforening, Alta Kunstforening, Verdens ende Kunstforening, Ramme Gård, Hvitsten, Solli Brug

Utsmykninger:

Blant annet:
Maleri, Drammen Sykehus, BUP
Grafikk, Modum Bad
Grafikk, Oslo Tinghus
Grafikk, Stortinget
Grafikk, Universitetet i Barcelona
Glassmaleri i den norske sjømannskirken Calahonda, Spania
Takmaleri, Amos, Monaco, Frankrike
Glassmaleri, Hotell de Monaco, Monaco
Mosaikk og skulpturer, Babyswim, Oslo
Glassmaleri, Bodega Andres, La Rioja, Spania
Glassmaleri, kirke Valbonne, Frankrike
Veggmalerier, Krisesenter
36 maleri til kontorlokaler Control Bridge, Oslo

Bøker:

Diktbøker på Aschehoug forlag:

  • Mot
  • Kjærlighetsfanget
  • Vennskap
  • Ro
  • Erotisk
  • Velkommen til verden

Veien til lykke (Schibsted forlag, 2015)
Livslykke (Aschehoug, 2016)
Du er sterkere enn du tror (Aschehoug, 2017)
Island (Pitch, 2017))
Magisk jul (Pitch, 2017)
Hverdagsbobler (Pitch, 2019)

Illustrert en mengde bøker, sist «God natt. Min skatt» med Helene Bøksle på Gyldendal Forlag (2019).

Fast spaltist i magasinet TARA (2018, 2019).
Tidligere spaltist i Kamille (2006-2008).

Min tid:

Gitt ut agendaen «Min tid» årlig siden 2012.

Har laget egne krystallglass, kopper, smykker, klær.
Produsert Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona, rød og hvit Skravlevin på vingården Monte del Frá i Verona, Italia.

Foredrag:

Holder foredrag om mot, kjærlighet, sorg, livslykke og det å følge en livsdrøm. Har showet «Bobler» sammen med Dora Thorhallsdottir, som skal ut på turné for femte gang i 2019.

Hjertefred:

Etablerte Hjertefred i 2006, til minne om dem vi har mistet. I dag er det en landsforening med arrangement over hele landet.

Lykkebobler

Björg har lansert sine egne Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona. Og cavaglass som munnblåses ved Hadeland Glassverk.
Hun har også laget Skravlevin på Vingården Monte del Frá , i Verona i Italia.

Bøker og tidsskrifter

Björg har illustrert mange bøker og tidsskrifter, og gitt ut flere egne bøker på blant annet Gyldendal, Pitch og Aschehoug Forlag. Boken «Veien til lykke» på Schibsted Forlag (2015), gikk rett inn på bestselgerlisten. Det samme gjorde «Livslykke» på Aschehoug Forlag (2016),  “Du er sterkere enn du tror” (Aschehoug forlag) i 2017, og “Hverdagsbobler (Pitch forlag) i 2019. Björg har egen spalte i magasinet «Tara», hvor hun deler sine bilder, og tankene bak.

Årlig kommer agendaen «Min tid» og veggkalenderen “Mitt år”. Den populære agendaen har Björgs særpreg på hver side, kunst og sitater  som setter en ekstra spiss på hverdagen. Björg ivrer for at sidene skal fylles med det man ønsker mer av i livet sitt.