Biografi:

Kunstneren Björg Thorhallsdottir er født i Isafjordur på Island i 1974. Familien flyttet til Norge, og hun vokste opp i Lommedalen i Bærum og i Sørøst Asia.

Björg har ti år med kunstutdannelse innen grafikk, maleri, installasjoner og akttegninger fra blant annet kunstakademiet i Barcelona og Toulouse. Hun har gått i lære hos Jean Ducros ved kunstakademiet i Toulouse, Frankrike i 1998, og i grafikk hos Ignacio Aguirre i Barcelona i 2001-2002. Ignacio har tidligere jobbet med kunstnere som Picasso, Miro og Dali, og i dag har Björg atelier sammen med han i Barcelona. Björg er medlem av Norske Grafikere, og kunsten hennes er blitt utstilt både i inn- og utland. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og etterspørselen etter grafikken er stor.

Hun har utsmykket flere kirker og bygninger med mosaikk, marmorutskjæringer og blyglassvinduer. Hun jobber både med grafiske etsninger og maleri

Da hun ble enke 30 år gammel og alenemor for 2 år gamle Tolli, etablerte hun Hjertefred på Allehelgensdagen i 2006, slik at sønnen (og andre som har mistet noen) skulle ha et sted og minnes sine kjære i glede. Hjertefred har vokst til å bli en landsforening og i dag arrangeres Hjertefred over hele landet.

I 2010 åpnet hun galleriet Lykkehaven i Sandvika.

Björg har lansert Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona. Og rød og hvit Skravlevin fra vingården Monte del Fra i Verona, Italia.

Hun har designet kopper som produseres på Porsgrund Porselen, og cavaglass som munnblåses ved Hadeland Glassverk. Også smykker tilvirket på Bali og i Mexico.

Björg har illustrert mange bøker og tidsskrifter, og gitt ut flere egne bøker på blant annet Gyldendal og Aschehoug Forlag. I februar 2015 ga Björg ut boken «Veien til lykke» på Schibsted Forlag. Den gikk rett inn på bestselgerlisten, og i 2016 kom boken «Livslykke» ut på Aschehoug forlag. Hun illustrerte også boken «Kunstmagi». I 2017/2018 er hun spaltist i magasinet Tara, og ga ut bøkene «Den perfekte reisen til Island» og «Magisk jul» (Pitch forlag) og «Du er sterkere enn du tror» (Aschehoug) i 2017. Björg er også kjent for underholdningsforedraget «Bobler» som hun har sammen med storesøster Dora Thorhallsdottir.

Følelser er universelle, og livene våre er ofte like.
Så kanskje kan du kjenne deg igjen i bildene og ordene mine.

Björg er utdannet innen gamle kunstteknikker, og ivrer for å ta vare på disse.

Om etsning:
I etse-teknikkene preges trykkplaten ved at en syre etser i metallet. Der trykket skal være hvitt, det vil si der trykkplaten ikke skal avgi farge, beskyttes den mot syren av en syrebestandig etsegrunn som kunstneren påfører. I denne etsegrunnen arbeider kunstneren med forskjellige redskaper for å få frem strekene som skaper motivet. Når motivet er arbeidet frem i platen legges den i et syrebad slik at motivet etses inn i platen der kunstneren har blottlagt metallet med tegneredskapen.

Papiret det trykkes på bør være litt tykt og porøst og det må fuktes før trykkingen, slik at det ikke får rifter. Hele platen settes inn med farge, som så tørkes av igjen slik at det kun er farge i de fordypningene kunstneren har arbeidet frem. Papiret legges på platen og disse føres gjennom en presse under stort trykk. Papiret henter opp fargen fra fordypningene i platen. Platen må settes inn med farge og «slås av» for hvert eneste trykk som skal lages. Og ofte trykkes hver farge for seg.

«Jeg synes det er den vakreste teknikken, fordi den er så levende. Hvert trykk er et originaltrykk. Pressen har femtonns-trykk, og papiret presses også inn i de små rillene. Trykket fører kobberplatene ned i papiret, slik at det presses og lager fine fordypninger i papiret. Dette gir bildet en naturlig dybde» Björg Thorhallsdottir

Fargene er særegne og en viktig del av Björgs kunst, og hun tror på affirmasjoner, det vil si at budskapene vi omgir oss med, bevisst og ubevisst er med på å prege oss. Så bildene kommer ofte med tekst, og talende titler. Og i Björgs blogg kan du lese om mange av tankene bak bildene. For hvert bilde kommer med et budskap til den som ser det. Björg har hatt egen spalte både i bladet Kamille, og nå i Tara. Her deler hun bildene sine, og tankene bak.

«Av og til har jeg fargene i hodet mitt, og av og til blir jeg inspirert når jeg ser motivet risset inn i kobberplaten – og velger farger som fremhever bildets budskap. Jeg er utrolig glad i farger, og tror at vi påvirkes av dem. Sterke, glade farger gjør noe med oss».

Signatur

Lykkebobler

Björg har lansert sine egne Lykkebobler med hvit og rosa Cava, produsert ved Castillo Perelada utenfor Barcelona. Og cavaglass som munnblåses ved Hadeland Glassverk.
Hun har også laget Skravlevin på Vingården Monte del Frá , i Verona i Italia.

Bøker og tidsskrifter

Björg har illustrert mange bøker og tidsskrifter, og gitt ut flere egne bøker på blant annet Gyldendal og Aschehoug Forlag. Boken «Veien til lykke» på Schibsted Forlag (2015), gikk rett inn på bestselgerlisten. Det samme gjorde «Livslykke» på Aschehoug Forlag (2016), og «Du er sterkere enn du tror» (Aschehoug forlag) i 2017.  Björg har egen spalte i magasinet «Tara», hvor hun deler sine bilder, og tankene bak.

Årlig kommer agendaen «Min tid». Den populære kalenderen har Björgs særpreg på hver side, kunst og sitater  som setter en ekstra spiss på hverdagen. Björg ivrer for at sidene skal fylles med det man ønsker mer av i livet sitt.