Sprer Hjertefred

Hjertefred ble skapt fordi kunstneren Björg Thorhallsdottir ønsket å lage et arrangement hvor sønnen Tolli kunne minnes sin pappa i glede, sammen med alle andre som hadde mistet noen. Målet var å lage en magisk kveld som kunne skape et øyeblikk av fred i hjertene til dem som kom.

Og mange kom til det aller første arrangementet i 2006, og enda flere har fortsatt å komme, til Hjertefred i Sandvika – og til alle andre steder som Hjertefred har vokst seg ut til. Når høstmørket senker seg søndag 1. november vil mennesker samles på 19 steder rundt om i landet, takket være ildsjeler som har ønsket at også sin by og sitt sted skal ha Hjertefred-arrangement.

 

Da Lise Aanes Andersen fra Narvik hørte om arrangementet, kjente hun at det var viktig for henne å være med på å bringe det videre. Her sammen med Björg Thorhallsdottir.

– Det er disse ildsjelene som har æren for at denne hjertevarme, høstvakre, viktige tradisjonen når flere og flere. Jeg visste ikke at dette kom til å treffe så mange den gangen jeg kjente på behovet for å lage en arena hvor sorg blir imøtesett med lys og varme, gjennom kunst, musikk og lys. For mange er sorgen kun forbundet med mørke og frykt for den. Mange har ikke et nært nok forhold til kirken til å oppsøke den på Allehelgensdagen, og jeg ville skape noe som var religiøst uavhengig. Og hva er en bedre måte å gjøre det på enn å tenne lys i høstmørket og fylle det med nærhet og varme? Målet er at hver og en av dem som kommer skal bli sett og tatt imot på en varm måte. Det å se Hjertefred vokse seg utover landet i løpet av disse 10 årene, er helt fantastisk, sier Björg Thorhallsdottir.

Lises historie
Ofte er det slik at Hjertefreds frivillige har et personlig engasjement og forhold til sorg gjennom egne tap.  Slik er det også for Lise.

– Jeg var så heldig å få lov til å vokse opp i en trygg og ressurssterk familie, med mamma, pappa og storebror. Vi gjorde mye sammen og jeg har følt meg elsket og ivaretatt gjennom hele oppveksten. Foreldrene mine ga meg og broren min mange gode opplevelser gjennom aktivt hytte- og friluftsliv. Hjemmet vårt bar preg av at mine foreldre hadde et stort sosialt nettverk, og det var veldig ofte besøk hos oss og åpent hus for alle familiens venner. Pappa var aktiv musiker, spilte saxofon, og del av stort musikkmiljø i Narvik, mens mamma var engasjert i turnmiljøet og i Røde Kors besøkstjeneste. Jeg ble fulgt godt opp i både ballett, håndball, pianotimer, mens broren min spilte fotball.

Møte med sorgen
i 1988 ble livet snudd på hodet.  En kjær storebror dør i en i bilulykke, og Lise som hadde flyttet til Oslo så hvor vondt foreldrene hadde det hjemme i Narvik.
– Jeg flyttet hjem, men følte meg vel egentlig litt alene i sorgen over en bror. Foreldrene mine hadde “sin egen sorg” over et tapt og elsket barn, og jeg kan forstå og skille disse fra hverandre. Jeg fant ut at ved å kontakte andre som også hadde mistet et søsken, hjalp det meg mye i min egen bearbeidelse av sorgen.

Livet gikk videre og Lise fikk sin egen familie.
Hennes første barn, Synne (24), betydde alt for foreldrene hennes.
– Barnebarn er jo en stor glede for besteforeldre, og det hjalp oss alle til å fokusere på livsglede. Ti år etter at broren døde, ble familien på nytt rammet. Mammaen til Lise fikk kreftdiagnose i 1998. Håpet var at det skulle gå bra, og gleden banket på da Lise fødte sønnen Johan (16) oppkalt etter sin avdøde onkel Ole-Johan. Men mammaen ble raskt sykere, barnedåpen måtte holdes hjemme i stuen og da Johan var fem måneder, døde hun.

Ny familiekrise
– Pappa ble veldig grepet også av denne sorgen, og jeg følte det var et stort ansvar å ivareta han, to små barn og samtidig skulle sørge over tapet av en “mors-klippe”. Min overlevelse i dette ble å fokusere på mine to flotte barn og egen familie, selv om jeg følte at livet var veldig urettferdig og tungt. Pappa ble en jeg måtte “passe” og ta vare på, selv om jeg ikke kunne overta hans sorg.

Endelig kom Lises barn nr. tre, og brakte ny glede inn familien. Henriette (13) ble oppkalt etter sin mormor Solveig Henriette.
– Hun brakte lys inn i familien igjen, men da pappa ble alvorlig hjertesyk i 2007, syntes jeg livet hadde fart hardt med oss. Vi to dro til Rikshospitalet med håp om at han skulle få nytt hjerte, men måtte dra hjem med negativt svar. Pappa døde kort tid etter i samme år.

Valgte fokus
Etter å ha vært sterk for alle andre, kom Lises største livskrise.
– Jeg følte at fra å stå på fire påler, vaklet jeg nå ustø rundt alene – og visste ikke om jeg ville falle eller ei. Jeg gjorde en valg og bestemte meg for å fokusere på alt det positive jeg hadde i livet mitt liv, mann, barn, hytta, venner, helse og alt annet jeg kunne komme på.

«Jeg tenkte at slik ble livet mitt, og det var ikke noe jeg kunne gjøre for å endre det som hadde skjedd eller ta tilbake det jeg hadde hatt. Jeg kunne bare ta vare på meg og mine i fortsettelsen. Derfor er jeg blitt så oppmerksom på å gi meg selv gode øyeblikk, kjenne på livsgleden og være et godt menneske. Rett og slett det å være i mitt liv, på en god måte».

Tilfeldigvis leste Lise om Hjertefred på en Facebook-side, og det traff henne midt i hjertet.
– Det var jo akkurat slik jeg hadde det! Jeg hadde også opplevd sorg og krise i livet, men var samtidig opptatt av det å fokusere på livsgleden. Jeg tok kontakt uten egentlig å vite noe om konseptet og hvor det kom fra, men skrev en melding i innboksen til initiativtakerne, og sa at jeg følte at her kunne jeg bidra. Jeg fikk et positivt svar og ble takknemlig for at jeg ble invitert med til et møte. Sånn startet mitt forhold til Hjertefred.

 

Magi i mørket
Lise ble prosjektleder for Hjertefred Narvik, og byens første Hjertefred i fjor ble en utrolig positiv opplevelse.
– Vi har fått så mange, og bare positive, tilbakemeldinger. En del var skeptisk og mente at et eget arrangement for sorgen, var å dyrke den, eller at dette var kun for dem som hadde opplevd en stor sorg. Heldigvis har nok redselen for konseptet forsvunnet etter hvert som og det har spredd seg som ild i tørt gress om hvor magisk det er!

(film fra første Hjertefred i Narvik. Filmet og redigert av Kim Bonsaksen)

 

– Det kom så mange flere enn vi hadde håpet på. Fakkeltoget tok aldri slutt og det var gripende å ta imot så mange i mørket, med alle lysene og med den vidunderlige musikken Heartpiece i bakgrunnen. Musikken Glenn Main Henriksen har komponert til Hjertefred, skaper magisk stemning og setter folk i berøring med sitt indre! Alle sier det, fastslår Lise, som legger til at inne i seg tenker hun at det er pappaen som spiller saxofon for alle menneskene, slik han pleide å gjøre da Lise vokste opp.

 

 

Lise understreker at uten alle som stiller opp som frivillige, både «engler», arbeidsgruppe og artister hadde det ikke vært mulig.
– Tenk, mange artister tar kontakt med oss fordi de så gjerne vil bidra.

 

Lise i kjolen designet for Hjertefred av Hege Anita Akselsen, gründer av Narvik-firmaet Himmelblaa.
– Jeg er så stolt over at kvelden betyr så mye for så mange. Nå gleder jeg meg til årets Hjertefred 1. november, forteller prosjektleder for Hjertefred Narvik, Lise Aanes Andersen.
Til daglig jobber hun i Ressursteamet for barn og unge i Narvik.

tekst: Marit Gaare Laache

Her finner du Hjertefred.
Du er hjertelig velkommen til en magisk kveld.

Hjertefred Bergen kl 17.30 i Nygårdsparken

Hjertefred Bodø kl 18 på Nordland Kultursenter

Hjertefred Kvinnherad kl 18 Torgplasssen på Husnes

Hjertefred Groruddalen kl 17.30 – 18.30, Hølaløkka, Stanseveien 40

Hjertefred Elverum kl 18 på Sagtjernet

Hjertefred Narvik kl 17.00 i Framneslia

Hjertefred Ulsteinvik kl 17 på Store Vikholmen

Hjertefred, Fredrikstad kl. 17 ved Gamlebyen Kulturhus

Hjertefred Kristiansand kl 18 på Fiskebrygga

Hjertefred Lørenskog kl 17-18 i Rådhusparken, Lørenskog

Hjertefred Sandvika kl 18 i Lykkehaven ved Monet Brua

Hjertefred Son kl 18 i Brevikbukta friområde

Hjertefred Giske kl 17 på Valderøy Barneskule

Hjertefred Tvedestrand kl 19 i Tjennaparken

Hjertefred Øvre Romerike, Eidsvoll kl 18 Eidsvoll Sentrum, Bankplassen

Hjertefred ASKIM kl 18 i Askim Folkepark

Hjertefred Trondheim kl 18 i Tordenskioldparken ved Vår Frue kirke

Hjertefred Tysnes kl 17.30 på «Sago» ved Årbakkasanden

Hjertefred Langevåg kl 18.00 på Devoldfabrikken

Sometimes love is letting go“, er årets Hjertefred-bilde.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0