Sprudlesøstre sprer Lykkebobler

Humor og alvor flettes sammen når søstrene Björg og Dora Thorhallsdottir serverer sannheter som vi kjenner oss igjen i.
Foredraget Lykkebobler er like forfriskende som navnet tilsier.

For første gang står søstrene sammen på scenen.

– Vi oppdaget plutselig at vi formidler mye av de samme tingene, og nå var tiden inne.
Vi hadde lyst til å lage et foredrag sammen, sier Dora.

Mens kunstneren Björg tenker i bilder og formidler livsglede og hverdagsvisdom gjennom sin skjøre strek og tankevekkende titler, har Dora hatt en mangesidig karrierevei med journalistikk og stand up-komikk før hun utdannet seg til relasjonsterapeut og startet Relasjonssenteret sammen med Mor Herdis Palsdottir, og etter hvert også lillesøster Svava.

Det var jo ikke slik det skulle bli
Etter åtte år som terapeut og to barn, opplevde Dora et samlivsbrudd. Plutselig kom ideen til stand up-showet «Det var jo ikke slik det skulle bli», om alle høye forventninger og lykkeidealet som ikke nødvendigvis er forenelig med jobb, småbarnstilværelse og hverdag, rett og slett. Kombinasjonen av terapeut og komiker har vist seg å være vellykket, for showet har nå gått for fulle hus i snart et år.

-Vi jobber på hver vår måte, men i hovedsak med kvinner. Etter hvert oppdaget vi at det er så mange kvinner med lav selvfølelse. Flotte, nydelige kvinner som ikke føler seg bra nok og dermed stopper seg selv fra å leve det livet de egentlig ønsker, sier Björg og Dora. Björg legger til at hun opplever at mange bærer på en frykt og kjenner på redselen for å gjøre feil. Gjennom foredraget ønsker de å gi inspirasjon, livsglede og noen redskap som den enkelte kan ta med seg inn i eget liv.

 

Barndommens mønster
Søstrene deler sine erfaringer med å vokse opp i en familie bestående av tre selvstendige søstre, og kampen for å finne sin rolle i flokken. Barndommens mønster er ikke nødvendigvis hensiktsmessig for den voksne varianten av den vi er.

– Mange mønstre blir skapt de første 5-6 årene i barndommen, og vi får en grunnleggende følelse av hvorvidt vi er verdifull eller ikke. Kjernen til kvaliteten på livet ditt, henger sammen med en lav eller høy selvfølelse – rett og slett om vi måles som menneske ut i fra hvem vi er eller hva vi gjør, sier Dora.

Dora forteller om det autoritære foreldreidealet hvor målet er å få lydige barn, og hvor vi føler oss elsket når vi har gjort det som er ansett som «det riktige». Har vi ikke gode tanker om oss selv, føler vi heller ikke at vi fortjener det beste.

Alt er mulig
Hvordan kvitte oss med «hammerslagene» vi fikk som barn, fra dem som var aller viktigst for oss.

Doras 4trinns-tips:
1. Erkjennelse. Det er umulig å endre noe som du ikke er bevisst.
2. Når du gjenkjenner en situasjon og et mønster, bruk fysiske bevegelser til å vifte det bort, legge det bak deg. Knips, jag det bort og si til deg selv «jeg vil ikke ha dette».
3. Erstatt med noe konstruktivt. «Jeg har lov til å være meg» «Jeg gjør så godt jeg kan» osv.
4. Holdningen. Rett deg opp i ryggen, dermed snakker du automatisk høyere.
Si til deg selv «Jeg holder mål»!!

Velg hva du tenker og sier til deg selv neste gang du står foran speilet, sier Björg og viser til en setning fra Jesper Juul som gjorde stort inntrykk på henne.  «Når barn blir krenket av sine foreldre, slutter de ikke å elske sine foreldre, men slutter å elske seg selv».

– Vi er herre over våre tanker i større grad enn vi tror, men følelsene våre skal vi ta på alvor. supplerer Dora.

Egne erfaringer har vist Björg at vi bevisst eller ubevisst velger ut i fra frykt eller kjærlighet.
– Vi er alle tankelesere, og det vi utstråler er ofte det som skjer, bare tenk på gamle damer som er redde for å brekke lårhalsen og som dermed stolprer seg stivt av gårde, istedenfor å gå mykt og naturlig.

Om selvfølelse
– Det er så mange kvinner som holder seg selv nede, og ikke tar seg selv i bruk, sier Dora.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde visst det jeg nå vet for 10 år siden, sier Björg og forteller om sin meditasjon hvor hun ser for seg at hun har røtter som vokser langt nede i jorden, slik at hun kan stå støtt i sin egen kjærlighet. Vi er kjempesterke når vi er vår egen beste venn!

– Pusten er essensiell, det er så mange sykdommer som er relatert til at vi ikke puster ordentlig, sier Dora.
Om offerrollen
– Hvis du velger å være der over tid, er det et veldig destruktivt sted å være. Det er mange destruktive relasjoner, som er basert på at en av partene er i «offerrollen». Limet i et slikt forhold er dårlig samvittighet, «Det er ikke så farlig med meg…». Slike forhold, om det er vennskap eller et kjærlighetsforhold, suger energien ut av deg. Lever tilbake ansvaret når du opplever en strøm av klagesang, «hva har DU tenkt å gjøre med det»? er Doras råd.

Björg understreker at i ordet kjærlighet ligger ærlighet, og det er ikke uten grunn. – Det beste du kan gjøre er å være ærlig, og ikke ta med deg gamle «arvesynder». Hun deler sin egen erfaring med veien ut av offerrollen hun selv oppdaget at hun var i. Fra og med i dag skal jeg bli min egen bestevenn, jeg vil være glad og ha et godt liv – og selv ta ansvar for at det blir slik som jeg ønsker;
«Mine tanker blir til mine ord, som blir mine handlinger, og dette blir mitt liv»!

Dora tipser om en bevisstgjørende øvelse for å finne ut hva vi ønsker mer, eller mindre av i livet, nettopp fordi de færreste av oss er trent i å vite dette. – Skriv ned alt som du kommer på at du elsker, og i den andre kolonnen skriver du ned alt det du hater eller misliker. Antagelig er det i begynnelsen lettere å komme på alt det du ikke liker… Tenk gjennom hva du fyller dagene dine med, hvor mye av det som står på elsker-listen din sørger du for å ha plass til hver dag?

Om personlig ansvar
– Vær ærlig om hva du tenker, mener og føler!
Dora deler sin egen vei fra å være konfliktsky via metoder som ikke funker, feks taushetsstraff, og “jeg setter det på listen over ting jeg skal ta opp neste gang vi krangler”, til det frigjørende ved å være tydelig. Jeg får det til oftere og oftere, fastslår hun.

– Er den personen du er sammen med viktigere enn deg selv? Husk at du er den aller viktigste personen i ditt eget liv, du skal nemlig være der hele tiden, understreker Björg.

Om drømmen om å gjøre seg selv lykkelig
– I en kjærlighetsrelasjon er det nyttig å huske på at partneren din vekker sårhet fra sår du har med deg fra barndommen. Når vi velger å jobbe med oss selv, vil vi oppleve at vi ikke så ofte blir trigget på gamle sår vi har tatt med oss på livsveien.

 

Om å prøve å leve opp til det perfekte liv som er dagens ideal
– Dersom du gjør alt du blir anbefalt, lager deilig sunn og næringsrik hjemmelaget mat, har kvalitetstid med barna, leser aviser og følger med, tar vare på venninnene dine, partneren, familien din, trener, sørger for en times tur i frisk luft, jobber åtte timer, svarer på mail på kveldstid, leser høstens bøker, sørger for 8-9 timers søvn, samt legger deg tidlig slik at du rekker å kose litt med mannen din, vasker klær og rydder, ser ordentlig ut… og Dora trekker pusten… «Dette blir et 46-timers døgn, regnestykket går ikke opp, men det er dette vi i 2014 går rundt og sammenligner oss med – og prøver å leve opp til!

– Vi driver å sammenligner oss med noe som ikke finnes, photoshoppede modeller som heller ikke er fornøyde med seg selv, og bloggere som skryter livet sitt opp til det perfekte. Den svenske coachen Mia Tørnquist, oppfordrer oss til å slutte å sammenligne. Dersom du ser en flott kvinne, tenk «åj, så pen hun er. Punktum! Uten å sammenligne med deg selv, slik at du føler deg mindre verdt. Vi blir så tynget av det perfekte. Kanskje kan vi erstatte ord som «burde» med «vil» og «ønsker».
Vi kan velge å tenke «Alt til sin tid», oppfordrer Dora.

 

Om takknemlighet
– Jeg tror så sterkt på at det å være takknemlig er nøkkelen til livsglede, sier Björg.

Lykkeboblene er klare til å fryde igjen
Tidligere har Björg og Dora holdt foredraget i Lykkehaven, Lillestrøm Kulturhus og på Latter, og stor etterspørsel og gode tilbakemeldinger har gjort at underholdningsforedraget “Lykkebobler” opp igjen, og  lørdag 23. august kl.18.00 har du igjen mulighet til å høre søstrene Thorhallsdottir på Latter på Aker Brygge.

 

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0