Ta vare på tiden din


“Bildet handler om livet ditt og den utrolige dyrebare tiden din som du ikke vet hvor lenge du har.

Du bestemmer over din tid, og velger hva du fyller den med og hvilke mennesker du ønsker å dele den med.”

Björg Thorhallsdottir maser så fælt med at vi må ta vare på tiden vår!
Dette brenner hun for, og med et nytt år rundt hjørnet er det på tide og spørre om hun har noen gode tips og råd til oss andre, som har en følelse av at dagene kommer og går – av og til raskere enn det vi egentlig ønsker.

Ifølge Björg handler det å ta vare på hver dag, først og fremst om å omsette tanke, til ord og til handling – slik at vi selv tar ansvar for å skape det livet vi egentlig drømmer om.

Björg , hvordan skaper vi oss dette livet?
– Ved å være bevisst hva vi egentlig ønsker å ha i livet vårt, og så nærme seg det med bittesmå babyskritt, gjerne med høyhælte sko, skoggler Björg mens hun ler og peker mot bildet sitt.

-Jeg vil gjerne inspirere andre, og jeg tror nøkkelen til et godt liv ligger i god planlegging,
sier hun og ødelegger myten om et fritt kunstnerliv.

Hun forteller at mange tenker at det er lett for henne å snakke om god planlegging, hun som i stor grad kan styre sin egen hverdag – men kanskje er det slik at såkalte frie yrker krever enda strengere rammer.

– Jeg lever et liv som kunstner og derfor må jeg ha veldig god disiplin på meg selv og tiden min. Jeg er min egen sjef, og vet også at alt faller i biter om jeg ikke planlegger hverdagen godt. Sønnen min Tolli er elleve år, jeg har hatt aleneansvar for han siden han var to og har hatt mye dårlig samvittighet. Hadde jeg bare hatt meg selv å tenke på hadde jeg kunnet jobbe døgnet rundt. Jeg har hatt opp mot 120 arbeidstimer i uken og har kjent på en begynnende følelse av å møte veggen, så nettopp derfor er det viktig for meg å strukturere livet mitt – slik at både jeg og dem rundt meg har det bra.

 

Kunstner med kontroll
Er det derfor du har laget din egen kalender de siste årene?
– Ja, kanskje det rett og slett handler om mitt eget behov for planlegging, kniser hun, og innrømmer at hun egentlig er dårlig på struktur.

– Men så oppdaget jeg at jeg har det aller best i de periodene jeg klarer å planlegge godt. Det er slettes ikke alltid jeg får det til, og jeg kjenner hvordan ubalansen påvirker meg negativt. Jeg tror de fleste har det aller best når vi i hverdagen sørger for tid nok til å stimulere kropp, sjel og sinn, samt setter av tid nok til å ta vare på dem rundt oss – og like viktig at vi tar vare på oss selv.

Ivrig forteller Björg at når hun skal planlegge det nye året, tar hun utgangspunkt i primærbehovene.
– For meg er det viktig å sørge for nok søvn. Jeg trenger åtte timer for å være uthvilt, og det betyr at jeg må velge bort en del sosiale kveldsaktiviteter. Og så trenger jeg i alle fall tre hjemmekvelder hver uke, noe som er avgjørende for hvilke invitasjoner og arrangement jeg takker ja til. Jeg vet også at jeg trenger trening for å ha det bra og sørger jeg for å få det inn i kalenderen, gjerne sammen med mennesker jeg ønsker å tilbringe tid sammen med.

Björg forteller at for henne er trygghet viktig og en del av primærbehovene, så hun sørger for å få plass til familie og nære venner som hun kan være seg selv sammen med.

– Du må definere hvem som er de aller viktigste personene i livet ditt, og sørge for nok tid til dem som gir deg påfyll. Kanskje kan dere ha en sigarklubb eller regelmessige kaffestunder. Kanskje kan dere trene  sammen, dra på felles ferie eller finne en naturlig måte og omgås på, slik at du slipper å gå rundt med konstant dårlig samvittighet – eller at det å omgås til slutt blir et ork.

Planlegg slik at du får det livet du vil ha
Björg forklarer hvordan hun sørger for å planlegge hele året, setter av tid til ferie og langhelger, tenker over hvor hun ønsker å reise og hvem hun helst vil reise sammen med.

– Underveis i året prøver jeg å gå gjennom kalenderen en dag ukentlig, gjerne fredag. Da tar jeg en rask oppsummering av uken som har vært, planlegger neste og kommende uker. Ser jeg at det er tre uker til 17. mai, er det greit å sjekke om antrekket er i orden istedenfor å utsette det til siste liten. Er det tid for å skifte til vinterdekk om to uker, så gjør en avtale med dekkeverkstedet allerede nå. Valentines-dagen kommer alltid 14. februar, så da passer det bra å kjøpe noe fint på januar-salget, om jeg har en kjæreste akkurat da, ler hun.

– Og når jeg er ute og gjør ærender i løpet av høsten, prøver jeg på å finne kalendergaver samtidig, og så….

Tid og rom for seg selv
Björg er i gang, og snakker entusiastisk om årets merkedager, og om hvordan hun passer på å gjøre unna en del av julegavekjøpene når hun er på ferie. Og vi spør imponert om hun hvordan hun klarer å ligge så i forkant.

– Det er slett ikke alltid jeg får det til. Jeg jobber hele tiden med å forbedre meg og tenker at det er slik livet er. Vi skal ha noe å strekke oss etter, slik at vi utvikler oss. Men til syvende og sist, så handler jo god planlegging om å skape tid og rom for seg selv.

Lurt med lister
Hun forteller at hun forbereder seg til møter og avtaler ved å gå gjennom ukens avtaler, og lager lister over hvem hun skal ringe til, og når hun skal gjøre det. Björg viser frem en stor gullfarget veske og et innhold som består av både kalender og flere små notisbøker. (og en hel rekke andre livsnødvendigheter…)

– Disse bruker jeg til å skrive ned ting jeg skal gjøre, hendelser og ord som inspirerer meg.

Hun viser oss en side i notisboken med overskriften “Sitater Min Tid 2016”. Hun er rett og slett et år på forskudd, og er allerede i gang med å finne visdomsord til neste års kalender. Øverst står det første sitatet;
Gi slipp og du vil finne veien!

– Jeg tegner skisser og bruker dem som små dagbøker. Husk at hjernen vår er ikke skapt for å gå rundt å huske på så mange ting som det moderne samfunnet krever. For meg var det fantastisk å lære teknikken GTD (getting things done) med David Allan, hvor jeg tømmer hodet for alle ting som skal huskes på, og isteden lager ulike typer lister som jeg følger. Bare husk at listene ikke må bli for lange, det er kun de tingene som du skal gjøre den dagen som skal stå på lista. Hvis ikke så blir vi isteden overveldet av alt vi ikke får gjort.

– Og husk å sette av tid til en ting som kun gjøres for å glede deg selv – hver dag!

 

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0