Veien til lykke

I dag er Björg et stort smil av glede og takknemlighet. Men veien til Björgs egen lykke har vært lang med sorg, savn og kronglete motgang.– Jeg har vært der, og er det noe livet har lært meg – er at det nytter ikke å henge med hodet, når man står med dritt opp til halsen, ler Björg.

“Men fra spøk til alvor. Jeg har virkelig kjent på et så stort mørke at jeg så ingen lyspunkt. Jeg kom meg opp, og vil ikke tilbake dit. Det er jeg bevisst hver eneste dag, og derfor brenner jeg så for å dele noe av det som har hjulpet meg – i håp om at det også kan hjelpe andre”.

Det er vanskelig å ane motgang bak lysende isblått blikk, og varmt smil. Men det er der. Seksuelle overgrep, spiseforstyrrelser, et turbulent ekteskap med en alkoholiker som uansett var hennes sjelsfrende og store kjærlighet. Og den store sorgen og mørket da han døde, og Björg ble alenemor bare 30 år gammel med eneansvar for deres to år gamle sønn, Tolli.

– Jeg har gått i terapi, jeg har fått uvurderlig hjelp fra familie og venner, meditert, grått og ledd. Jeg har tegnet, malt og skrevet meg gjennom hele regnbuen av følelser – og godtatt dem!

– Og jeg har kjent på takknemligheten, varmen – og lært at alt i livet som gjør vondt, også har noe vakkert ved seg. Enten det er en ny styrke hos deg selv du finner, et vennskap som blir dypere og ærligere, eller at du oppdager de små tingene i livet som gir en stille glede. Boken er min egen livsfilosofi, og mine verktøy for å kunne våkne hver dag og tenke « I dag er min beste dag».

Samtidig er hun veldig opptatt av å få med at det er ikke noe unikt med hennes historie.
– Det kan være vanskelig å leve. Livet er tøft og det er skjørt. Slik er det for alle mennesker, ikke bare meg. Kanskje er det mer synlig hos meg, fordi jeg velger å være så åpen rundt det. Men jeg tenker at om min åpenhet, mine erfaringer og mine verktøy kan hjelpe noen andre – er det verdt det! Vi kommer ikke til livet med en håndbok, derfor er det så viktig at vi deler våre erfaringer med andre. Det finnes ikke noe perfekt liv. Oppturene og nedturene er livet!

Etter hvert har det blitt mange foredrag, og mange som gjerne ville ha med seg inspirasjonen videre inn i eget liv, og som etterlyste en bok basert på ordene og bildene.
Schibsted Forlag tok kontakt, bokideen tok form og siste halvdel av 2014 gikk med til å lage
«Veien til lykke».

 – Det er essensen av foredragene mine som er komprimert ned i en bok, sammen med historier fra livet mitt. Litt biografi, litt bilder og tittelen som kom av seg selv, forteller Björg.

Stor var gleden både hos Björg og forlagsredaktør Stian Hjelvin Andersen i Schibsted, da første bok kom fra trykk.

– Fra drøm til virkelighet. Den ble helt fantastisk fin, og jeg er så stolt! Jeg begynte å gråte av litt for mye glede, rett og slett! Jeg er helt overveldet, og må få takke Stian og Schibsted Forlag som kom på at jeg skulle skrive «Veien til lykke», og den utrolig dyktige grafisk designeren Ole Peder Juve.

– Jeg har truffet Bjørg noen ganger i private sammenhenger de siste årene, og plutselig slo det meg at vi burde lage et prosjekt sammen. Jeg var klar over at hun hadde gitt ut flere bøker tidligere, men jeg tenkte at en lunsj kan uansett ikke skade. Lunsj ble det – og på den lunsjen ble «Veien til lykke» lagt. Og ikke bare har boken en fin tittel, men veien fra idé til bok har også vært et lite eventyr. Bjørg har så mye å formidle, og min oppgave har vært å få samlet dette mellom permene. Vi har jobbet utrolig bra sammen, og ikke minst har vi hatt det veldig gøy. Det har gått noen flasker Lykkebobler underveis … og det har vært noen søvnløse netter hvor jeg har lurt på hvordan jeg skulle få dette i havn. Men vel i havn kom vi, og jeg er sikker på at dette nå bare er starten på et langt samarbeid – det håper i hvert fall jeg. Boken er blitt helt fantastisk, også takket være grafiske designer Ole Peder Juve, sier en fornøyd forlagsredaktør hos Schibsted, Stian Hjelvin Andersen.

Some Mondays you just have to make your own sunshine, sier Björg.
Og lanserer boken med Björg-brask og bram, mandag 2. februar på Rockefeller.
Og ikke nok med bok, bobler blir det også.

– Jeg lanserer rosa Lykkebobler, som akkurat er kommet i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Den hvite var så ensom og nå har den endelig fått en venn, ler Björg.

«Veien til lykke» kommer til salgs rett etter lanseringen, og selges i alle bokhandler i hele Norge samt nettbutikken til Lykkehaven, og galleriene som representerer Björg.

Potrettfoto av Björg er tatt av Bente Johansen.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0