Weekend med Björg

Som bloggredaktør får jeg av og til gleden av å henge på slep bak Björg.
Det krever en spisset penn og god kondisjon.

Fredag 13.00. Når jeg møter Bjorg for avreise til Larkollen, har hun allerede vært på farten noen timer. Etter å ha spist frokost sammen med besøkende og fått sønnen Tolli vel avgårde på skolen, har hun vært i Sandvika. Målet med møtet med kultursjefen og sjefen for vei og trafikk er å få utsatt en planlagt renovasjon av Løkke bro, slik at ikke broen stenges av før etter Hjertefred den 2. november. Dessuten har hun vært innom flere bedrifter for å få i stand sponsoravtaler til årets arrangement. På turen derfra rekker hun også å møte en venninne for å gi henne en stein med beskyttende energi, som hun nylig kjøpte i Mexico.

Lys og fager, god klem, dinglende øredobber og sol i blikket. Björg er på plass.

15.20.Støtvig hotell i Larkollen venter en sal full av damer på henne. Foredraget «Mot til å leve det livet vi lever», fanger deltakerne på Damenes aften fra første sekund.

“Jeg ønsker å dele min historie, og historien bak noen av bildene mine med dere, og gi dere mine verktøy som har hjulpet meg på denne reisen gjennom livet».

 

Björg deler noe av det som har vært vanskelig i livet, mørke stunder.
«Jeg har vært der nede i mørket, og jeg vet at det er ikke noe blivende sted å være. Og når du står med dritt opp til halsen, er det ingen grunn til å henge med hodet».

 

Bølger av latter, som avløses av historien om venninnen som stod på tåspissene for å oppfylle andres forventinger om hvordan hun skulle leve livet sitt. Björg tenkte at hun kom til å falle en dag, og lagde bildet til henne for å minne henne om hvem hun var. Alvor og latter avveksler hverandre, og Björgs latter frembringer enda mer latter.

Björg liker å gjøre en liten felles meditasjon på foredragene sine.
” Jeg er så opptatt av tilstedeværelse, og det å virkelig være her og nå. Vi bruker så mye av den gode tiden vi har til å tenke på ting som ligger i fortiden, eller engste oss for noe som kan komme til å skje i fremtiden. Nuet ligger bare tre pust unna, og er alltid tilgjengelig uavhengig av om det stormer rundt oss. Det er som et stormende hav. Nede på dypet er det stille».

16.30. Mange ønsker signatur og en liten samtale.  På spørsmål om hun blir sliten av alle møtene og livshistoriene svarer Björg.
«Jeg elsker å møte dem. Jeg tror det kommer av at når jeg åpner opp, er ærlig og deler mitt uperfekte liv, da får andre kvinner mot til å gjøre det samme”.

– Det finnes nesten ikke ord. Foredraget var fantastisk. Alt hun sier treffer. Spesielt gjorde det inntrykk det hun sa om å være snill med seg selv, og ikke bare tenke på at andre har det bra, sier Marianne Paulshus og Hilde Fløgstad.

Marianne legger til at hun ble glad for at Björg fortalte om tankene bak bildet MOT. Damen som stuper ut i det ukjente, for det har hun hengende på veggen hjemme.

18.00. Turen går videre fra Larkollen til Geilo. Tiden i bilen brukes til planlegging. Jeg intervjuer Björg om tankene bak noen av bildene hennes, og vi rekker også å få på plass et jubileumsintervju til 40-årsdagen. Siden sist har hun både vært på Island og Mexico, samt en rask tur til London i forbindelse med utstillingen der. Jeg ble kjent med Björg i forbindelse med et intervju. Det ble starten på boka «Björgs Univers», fortellingen om Björg og tankene bak bildene hennes som er flettet inn i hennes egen livshistorie. Siden det har samtalen fortsatt.

23.00. Endelig er vi fremme på Geilo, og på hytta til Vestlia Resort venter Elin Getz, engelen og assistenten til Björg som ordner alt det administrative rundt Björg og kunsten hennes.

Björg sammen med redaktør for Tara, Torunn Pettersen.

Lørdag 08.00. Björg prøver å få tid til litt frokost og stillhet før hun skal holde foredrag.

10.00. 250 forventningsfulle damer venter i konferanserommet på Vestlia spa og resort. Björg er en av foredragsholderne på Tara-weekend.

– Jeg liker så godt Tara sine lesere. Jeg tenker at det er kvinner som er bevisste seg selv, og som ikke tar seg selv så høytidelig, samtidig som de er fornøyd med den de er – og nyter livet!

Det blir et følelsesladet foredrag. Bildene og temaet er det samme som i går, men innholdet er helt annerledes.
– Jeg tror det kommer litt an på hvordan jeg selv har det. Jeg pleier å gjøre en liten meditasjon før jeg skal holde foredrag. Jeg planlegger ikke konkret hva jeg skal snakke om, men når jeg mediterer henvender jeg meg til min veileder, og så ber jeg om hjelp til å si noe som treffer noen.

 

11.15. På Vestlia er det også mange som ønsker å snakke med Björg etter foredraget.
– Vi kvinner skal ofte være så sterke. Vi skal være effektive, flinke og takle alt i hverdagen. Jeg tror mange synes det er godt å få utløp for noen følelser, og en liten pause. Det er så godt å få møte dem, og jeg synes kvinner er så vakre. Det er akkurat som om jeg ser utenfor utseende, og ser sjelen, skjønnheten og sårbarheten bak. Det er aldri småprat og vissvass jeg får høre, men ekte ærlige historier, fra eget liv eller noen som står dem nær.

– Vi jenter trenger å høre ordene og budskapet til Björg. Det er så mange av oss som alltid skal prestere og være flinke piker. Det er så deilig å få lov til å lande og bli oppfordret til å ta vare på oss selv, sier Anne Gro Johansen.

Team Björg. Bloggredaktør Marit Gaare Laache og assistent Elin Getz, sammen med Björg.

13.00. Vi prøver å få til en liten jobbøkt og bestiller tre Latte, som Björg i siste liten rekker å endre til tre glass Cava.

14.00. Björg fotograferes for Tara. Etterpå ønsker hun en liten fritime i spa, før hun skal signere igjen fra 16.30 og frem til middag 18.00. Hun har glemt bikini, men kommer strålende fornøyd tilbake igjen fra resepsjonen med en ny bikini – utenpå klærne. Alvoret er en naturlig del av Björg, men latteren ligger heller aldri langt unna.

16.30. Ny runde med signering og gode menneskemøter.

18.30. Björg ønsker velkommen til bords i de to flotte spisesalene på Vestlia. Hun nøler, men hopper ut i det og deklamerer et av sine erotiske dikt fra den nylig utgitte boken «Erotisk». Mikrofonen slutter å virke halvveis, men Björg mister ikke tråden og fnisende damer blir ønsket «Bon apetitt».

21.00. Etter en rask middag og pakking, er Björg ute av kjolen og på plass i bilen i fritidsklær – klar til fire timers biltur hjemover. Planen var å bli på Geilo til søndag, men ønsket om en søndag med sønnen er større.

01.00. Björg kjører, mens jeg intervjuer henne om de siste tingene som vi ikke er i mål med.
Når jeg utslitt synker ned i sengen hjemme, tenker jeg på Björg  som har en travel søndag foran seg, før hun tidlig mandagsmorgen flyr til Latvia sammen med hennes to medarbeidere Elin Getz og kunstkoordinator Elsa Einarsdottir, hvor de skal besøke en papirprodusent. Og onsdag går turen til Sandnes, hvor hun skal ha en stor jubileumsutstilling. Like før jeg sovner får jeg en sms, det er Björg som er vel hjemme i huset sitt, og som takker for at jeg ble med.

Del dette innlegget

Recent Posts

Blogg arkiv

Kategorier Blogg

Meld deg på nyhetsbrev fra Björg:

0